Hlavní obsah

Syrští uprchlíci se potulují u hranic se Slovenskem, místní imigrační centrum už brzy nemusí stačit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počty běženců pohybujících se podél státní hranice se Slovenskem stále rostou. Jen za první dva dny tohoto týdne jich policisté ve Zlínském kraji zajistili 253, podle svých slov pocházejí většinou ze Sýrie. Místní imigrační centrum se podle policie dostává na hranici svých kapacit.

Foto: Právo

Policie v úterý ráno soustředila více než padesátihlavou skupinku syrských uprchlíků na fotbalovém hřišti ve Svatém Štěpánu u Brumova-Bylnice na Zlínsku.

Článek

Největší skupinu zachytili policisté v úterý ráno ve Svatém Štěpánu u Brumova-Bylnice na Zlínsku, který se nachází tři kilometry od slovenské státní hranice ležící při osadě Sidonie. Šlo o více než padesát uprchlíků z arabských zemí. „Někteří šli od státní hranice směrem do Brumova přímo podél hlavní silnice, jiní byli opatrnější a procházeli nad silnicí v lesním porostu,“ řekl jeden ze svědků.

Syrští uprchlíci přes ČR jen tranzitují do Německa

Domácí

Informaci následně potvrdila i mluvčí krajské policie Simona Kyšnerová. „Jen za úterní dopoledne máme ve Zlínském kraji 139 záchytů běženců. Z toho padesát sedm ve Svatém Štěpánu na Zlínsku, dalších dvaapadesát v Žítkové a Starém Hrozenkově na Uherskobrodsku, čtyřiadvacet v Uherském Brodě a dalších šest v Pitíně na Uherskobrodsku,“ řekla Kyšnerová. Den předtím zachytili 114 běženců. „Většinu záchytů jsme provedli na základě zavolání některého ze svědků. Uprchlíci se při hranicích pohybují většinou pěšky,“ doplnila mluvčí.

Imigrační centrum se podle ní po necelých třech týdnech od přestěhování ze Zlína do rozsáhlejšího areálu střední policejní školy v Holešově na Kroměřížsku dostává na samou hranici kapacity. „Denně je určeno pro sto padesát běženců. Počty stále rostou,“ uvedla Kyšnerová.

Uprchlíci z areálu nesmí ven

Uprchlíkům není dovolen odchod z areálu. „Centrum v holešovské škole je střeženo cizineckou a pořádkovou policií a nikdo není schopen se z areálu dostat. Takže podle vyjádření policie se s těmito lidmi Holešováci asi vůbec nesetkají,“ sdělil starosta Holešova Rudolf Seifert (TOP 09).

V holešovském centru se ale uprchlíci příliš dlouho nezdržují. Po zjištění totožnosti, vyřízení dokumentů a vydání třicetidenního výjezdního příkazu na opuštění republiky je policie autobusy nebo dodávkami převáží k vlakovému nádraží v Hulíně, kde si uprchlíci kupují jízdenky a odjíždějí hromadně do Prahy.

Jejich kroky pak pokračují dál na Západ, většinou do Německa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám