Hlavní obsah

Odborníci uvedli Vojtěcha v omyl, vysvětloval Babiš zmatky kolem roušek

Premiér Andrej Babiš (ANO) se zastal ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO), který je terčem kritiky kvůli zmatkům v povinném nošení roušek, kdy se pravidla v jednom týdnu opakovaně měnila. Babiš tvrdí, že byl ministr uveden odborníky v omyl. Prvotně avizovaná opatření prý byla jen materiálem k diskusi, uvedl Babiš v pátek v Liberci.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Andrej Babiš

Článek

„Samozřejmě má místo ve vládě,” řekl Babiš o Vojtěchovi.

Změny v pravidlech pro nošení roušek od 1. září ministerstvo prezentovalo postupně. Napřed v pondělí zveřejnilo seznam míst, kde budou povinné. Mělo se jednat o vnitřní prostory a veřejnou dopravu, ale také chodby škol.

Vojtěch pak ve středu vystoupil po boku hlavní hygieničky Jarmily Rážové a informoval, že se povinnost rozšíří i o další místa, například o restaurace či kadeřnictví, aby pak o den později vystoupil po boku hlavní hygieničky znovu s tím, že povinnost bude platit pro méně míst, než jaký byl pondělní návrh.

Zase změna. Roušky nebudou povinné v restauracích, obchodech ani školách

Domácí

Podle Babiše šlo o důsledek špatné komunikace mezi třemi odbornými týmy ministerstva.

„Byly tam rozpory, ministra o tom neinformovali, on potom byl uveden v omyl a došlo k tomu, k čemu došlo,” řekl Babiš.

Kdo vlastně rozhoduje

Premiér ve čtvrtek v České televizi líčil, že rozhodující slovo v opatřeních mají odborníci, připustil však i vliv politiků.

„Samozřejmě jsou to odborníci, ale máme tady i nějakou ekonomickou situaci. A máme tady novou situaci. Já jako premiér mám samozřejmě zájem, aby se náš život vrátil do původních kolejí, abychom nezničili společenský, kulturní, sportovní život,” uvedl premiér.

Jsem v šoku, co z ministerstva vypadlo, říká Babiš. Chaos s rouškami projedná s Vojtěchem

Domácí

Reagoval také na kritiku, že mnohá opatření, která mu vadila, vzešla už z pondělního jednání Rady vlády pro zdravotní rizika, které předsedal. I když se už ten den mluvilo o rouškách v obchodech či školách, podle premiéra to byl jen materiál k diskuzi.

Pravidla vyhlášená ve čtvrtek už jsou podle Babiše definitivní a budou od 1. září platit. „Všichni mi řekli, že není předpoklad, aby se něco změnilo,” uvedl.

Roušky by tak měly být povinné ve veřejné dopravě, na úřadech, ve zdravotnických a sociálních zařízeních a u říjnových krajských a senátních voleb.

Zeman podepsal možnost volby z karantény i distanční výuku

Domácí

Také manuál k opatření proti koronaviru, který ministerstvo školství v pondělí rozeslalo školám, označil Babiš za materiál k diskusi.

„Dali jsme to 14 dní dopředu, školy na to mohly reagovat, i na základě jejich stanoviska včera (ve čtvrtek) došlo ke změně,” řekl. Vláda dříve o možnosti diskuse nad pravidly pro školy nehovořila.

Zmatky kolem roušek odskákal Maďar. Bude pod dohledem Rážové

Domácí

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám