Hlavní obsah

Od července budou občanky vypadat jinak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od letošního července by se měly začít vydávat nové vzory občanských průkazů. Stane se tak podle vyhlášky ministerstva vnitra, kterou resort poslal do zrychleného meziresortního připomínkového řízení. Kromě nového vzoru přední strany občanek by měly přibýt i další bezpečnostní prvky.

Foto: Právo

Na přední straně občanského průkazu by měl přibýt obrys mapy České republiky a viditelnější dva lipové listy

Článek

„Nové vzory průkazů se dotknou všech občanů, kteří podají žádost o vydání od 1. července 2023 a dále. Budou jim vyhotoveny občanské průkazy s novým designem přední strany,“ řekl Právu mluvčí ministerstva vnitra Ondřej Krátoška.

Na přední stranu by měl přibýt obrys mapy České republiky a viditelnější dva lipové listy. Podle Krátošky se jedná o další bezpečnostní prvky, které by měly zabránit padělání dokladů.

Pas 92 tisíc, občanka 28 tisíc korun. Falešné české doklady patří k nejdražším

Domácí

Rodné číslo nebude

Samotná vyhláška novinky zabraňující falšování průkazů také zmiňuje. „Nově dodávané polykarbonátové fólie s bezpečnostním difrakčním variabilním obrazovým zařízením, tedy s hologramem, obsahují, oproti těm doposud využívaným, rovněž viditelné bezpečnostní prvky, kvůli kterým je nutné stanovit nový vzor občanského průkazu postihující jeho nový design,“ píše se ve vyhlášce.

Ta by měla být platná od 1. července letošního roku. „Měly by být dočerpány zásoby předešlého vzoru a bude zahájeno vydávání nového. Z tohoto důvodu bylo i přistoupeno ke zkrácenému legislativnímu řízení, tak aby nebylo ohroženo vydávání občanských průkazů, pokud by došly zásoby současného vzoru,“ podotkl Krátoška.

Konec nošení dokladů? Budou v mobilu

Mobil

Zkrácené řízení povolil ministr pro legislativu a předseda Legislativní rady vlády Michal Šalomoun v únoru. Případné připomínky mohou instituce zaslat do konce dubna, pak bude vyhláška vydána ministerstvem vnitra. Vláda ji schvalovat nebude.

Naposledy se vzor občanských průkazů měnil v srpnu 2021 kvůli přidání biometrického čipu, který obsahuje otisky prstů a zobrazení obličeje. Zároveň se ženská příjmení mohla začít zapisovat do občanek bez přípony -ová a přestaly se uvádět akademické tituly.

Do čipů nových občanských průkazů nepřibudou další biometrické údaje, nově žádající tak budou muset na úřadu při žádosti stále poskytnout pouze otisky a nechat se vyfotit.

Krátoška naznačil i další plánované změny vzoru občanských průkazů. „Na konci roku 2024 se do občanky nebude zapisovat rodné číslo. Je to moc přesný identifikátor lidí. Nejspíše se místo něj bude používat číslo občanky, které není tak významné,“ podotkl mluvčí.

Zavedení elektronické peněženky sníží administrativu a podpoří HDP, tvrdí Deloitte

Software

Reklama

Výběr článků

Načítám