Hlavní obsah

Konec nošení dokladů? Budou v mobilu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi budou mít možnost nahrát si svůj občanský i řidičský průkaz do telefonu. Odpadne jim tak nutnost brát s sebou plastovou kartu. V budoucnu chce vláda umožnit do digitální peněženky přidat i rodný list a další dokumenty. Podle odborníků má jít o bezpečnější variantu, než jsou stávající, klasické doklady. Možnosti zneužitelnosti mají být minimální.

Foto: Státní tiskárna cenin, Právo

Aktuální návrh podoby mobilní aplikace eDokladovka

Článek

S návrhem mobilní aplikace v podobě digitální peněženky pod názvem eDokladovka přišla už v minulém roce Státní tiskárna cenin. Nyní se celá věc posunula dál.

„Směřujeme to tak, aby se to do konce příštího roku stihlo. Počítáme se čtvrtým čtvrtletím roku 2023,“ potvrdila Právu Anna Urbanová z tiskového oddělení sekce Úřadu vlády pro digitalizaci. Občané by tak mohli klasické občanské průkazy nechat uložené doma a používat výhradně jejich elektronizovanou podobu, avšak dobrovolně.

„Plastové kartičky nezaniknou. Není to tak, že bychom všechny nutili mít chytrý mobil. Jen dáváme alternativu lidem, kteří jsou například zvyklí telefonem běžně platit,“ popsal Ondřej Profant (Piráti), poradce vicepremiéra pro digitalizaci Ivana Bartoše (Piráti) při ministerstvu pro místní rozvoj.

V první vlně fungování bude do aplikace možné přidat občanku a řidičský průkaz. V následujících letech to má být i rodný list, profesní průkaz, osvědčení o registraci vozidla, karta pojišťovny, průkaz pro osoby se zdravotním postižením, povolení k pobytu a další.

Doklady po kapsách nahradí aplikace v mobilu

Finance

Počítat se podle Profanta bude také například s potvrzením o nejvyšším dosaženém vzdělání, o bezdlužnosti nebo trestní bezúhonnosti. Cestovní pas ale zatím nenahradí. „U pasu by se to míjelo účinkem, protože tam primárně jde o přeshraniční styk, kde musíte mít zaručenou podobu,“ uvedl s odkazem na nutnost biometrických údajů.

Přesná podoba a fungování aplikace se momentálně ladí. Budou ale nejspíše podobné jako digitální průkaz bezinfekčnosti Tečka, kam občané nahrávali své očkovací certifikáty, tedy na bázi černobílého QR kódu.

Ten si při kontrole načte úředník, pošťák či policista, čímž ověří, zda je doklad platný, a zobrazí se mu také fotografie jako na klasické občance. Každý člověk si přitom bude moci v aplikaci nastavit, jaká data ke kontrole poskytne.

Anketa

Zamlouvá se vám návrh přesunout všechny osobní doklady do digitální podoby v mobilu?
Ano
67,1 %
Ne
32,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 27144 čtenářů.

Česko by se mělo zařadit mezi první země Evropské unie, které taková řešení zavedou. Kabinet nyní pouze čeká na unijní rozhodnutí, ale technické řešení připravené má. Pak dojde k rozšíření i mezi další státy. „V okamžiku spuštění nebude aplikace kompatibilní na celém území EU. Avšak v souvislosti s nařízením eIDAS, které tuto věc řeší na evropské úrovni, vzniká evropská digitální peněženka, která má být implementována v členských zemích v roce 2025. Naše eDokladovka by na to měla být připravená,“ dodala Urbanová.

„Chceme tentokrát nebýt v Evropě ti poslední. Příští rok se dokončí nařízení EU, projde europarlamentem a za tři roky bude v plné účinnosti. Ale my nechceme čekat další roky,“ řekl Profant.

Aplikace bude splňovat vysoké bezpečnostní nároky a počítá s ochranou proti hackerským útokům. Podobně jako aplikace Tečka bude přístup umožněn jen po zadání kódu, takže dostat se k dokladům bude pro případné padělatele mnohem složitější.

„Bezpečnostní rizika nejsou příliš velká, a doklady budou možná dokonce ještě lépe zabezpečené. Bude tam možnost nahlášení ztráty a deaktivace. I kdyby občan ztratil mobil, tak bude mít své doklady zabezpečené otiskem prstu nebo kódem úplně stejně, jako má platební kartu v telefonu,“ podotkl poradce vicepremiéra pro digitalizaci.

Česko zaostává v budování chytrých digitálních měst

Internet a PC

Reklama

Výběr článků

Načítám