Hlavní obsah

O Vánocích bude v hospodách plno

Stoly se budou o vánočních svátcích prohýbat pod pochoutkami všeho druhu v mnoha noblesních restauracích i v běžných hospodách. V uplynulých dvou letech byly zavřeny kvůli pandemii koronaviru, o to víc se šéfkuchaři na strávníky těší.

Foto: Václav Pancer, ČTK/APTN

Ilustrační foto

Článek

Někteří je pozvou na klasiku v podobě kapra na černo či na modro, jinde sázejí na guláš, pečená žebra či kolena prokládaná punčem. Štědrý den pojmou na mnoha místech jako přátelské setkání se strávníky.

V Brně by nebyly pořádné Vánoce bez legendární akce Tekutý kapřík v Klubu Šelepova. Sejdou se v něm u piva členové staré gardy, mezi kterou svého času patřil i herec Miroslav Donutil nebo zpěváci Laďa Kerndl a Radek Rettegy.

Zpívá se, debatuje, připíjí a samozřejmě jí. „Kdo dorazí tentokrát, to se teprve uvidí,“ řekl­ Právu vedoucí restaurace Raed Kahwaji. Klasikou na setkání je guláš za 149 korun. V Brně se říká, že muži chodí na Štědrý den v poledne na Šelepku, aby doma nezavazeli ženám při přípravě štědrovečerní tabule.

Na Obůrce rozdají zelňačku

V Německu Češi ušetří, v Polsku berou vše

Ekonomika

Restaurace na Obůrce v Blansku pojímá Štědrý den zcela jinak. Leží v lese těsně nad městem a je to z ní pohodlnou procházkou jen necelou půlhodinku na rozhlednu Veselice. Moravský kras je z ní jako na dlani.

„Uvaříme již tradičně tisíc porcí polévky. Dáváme ji zdarma. Je to takové naše malé poděkování za to, že nám strávníci zachovávají přízeň. Rádi přivítáme do jejich týmu i nováčky,“ řekl s úsměvem provozní restaurace Jiří Souček. Osvědčeným tahákem restaurace je svíčková za 189 korun nebo rostbíf s bramborem za 249 korun.

To v sokolnickém Panském pivovaru sice budou mít na Štědrý den zavřeno, ale do konce roku nabídnou hostům coby vánoční speciál pivo dvanáctku, dále půlkilová pečená žebra za 279 korun a vepřové koleno za 249 korun.

No a kdo chce specialitu, může si zajít do nedalekých Kovalovic na Starou poštu, kterou kdysi navštívil i císař Napoleon. Připomíná jej recept kuře à la Marengo. Skládá se z rozčtvrceného kuřete orestovaného na oleji a podávaného s omáčkou z rajčat, žampionů, oliv, česneku, bílého vína a koňaku. Podává se s bagetou, porce stojí 229 korun a jde o recept připravený Napoleonovým šéfkuchařem.

Restaurace hotelu Zvon, přímo na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích, má přes den otevřeno na Štědrý den pro štamgasty a večer pro hotelové hosty.

„V menu je opečená vinná klobása s kaší za 187 korun nebo pečená lišovská šunka od kosti od pana Číhala s tradičním houbovým kubou za 218 korun. Nechybí ani krémová rybí polévka za 86 korun,“ pochlubil se Právu manažer hotelové restaurace Zdeněk Novotný. Upozornil, že večer má restaurace otevřeno pro hotelové hosty.

„Ti si mohou objednávat kapří řízek s bramborovým salátem, řízek z vepřového nebo kuřecího masa nebo pečené filátko z čerstvého pstruha. Ceny jídel se pohybují od 280 do 380 korun,“ doplnil Novotný.

Zájem o levné závodní jídelny roste

Domácí

Vánoce v ostravském Hotelu Imperial patří k nejoblíbenějším gastronomickým akcím. Na Štědrý den večer zde není k hnutí, stejně jako v dalších svátečních dnech.

„Jako každý rok i letos pořádáme Štědrovečerní večeři, Štěpánský brunch a Novoroční brunch. O všechny tyto akce je mimořádný zájem a od října máme vyprodáno,“ řekla zástupkyně hotelu Klára Daňková. Na Štědrý večer podle ní převažují rodiny s dětmi.

„Že se jedná o tradiční akci, kterou v hotelu pořádáme od nepaměti, dokládají hosté, kteří k nám chodili na Štědrý večer se svými rodiči a dnes přicházejí jako dospělí se svými dětmi,“ dodala Daňková.

Na jídelním lístku samozřejmě nechybí česká vánoční klasika, tedy kapr s bramborovým salátem a hrachová polévka, ale vyberou si i hosté, kteří kapra nemusejí a mohou si dát telecí řízek, lososa nebo kuřecí prsa supreme.

Od vánočky po šneky

„Vánoce u nás začínají snídaní s domácí vánočkou, cukrovím a domácími jablečnými lívanečky a končíme českou večeří formou bufetu s klasikou, jako je jihočeský kapr a candát, farmářské krůtí řízečky z Černíkova Dvora a samozřejmostí je již tradičně šunka na kosti z řeznictví Romana Krčmy,“ sdělil Právu Břetislav Benda, provozní ředitel karlovarského hotelu Thermal.

„Dále budeme samozřejmě nabízet několik druhů bramborových salátů z karlovarského regionu, ale také šnečí speciality,“ pokračoval provozní ředitel. Cena pro návštěvníka z ulice se pohybuje kolem sedmi set korun. „Na letošní rok už máme skoro vyprodáno, zbývá poslední dvacítka míst,“ dodal Benda.

Na Šumpersku hledali muže, uvázl v bahně cestou z hospody

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám