Hlavní obsah

Zájem o levné závodní jídelny roste

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možnost vybrat si levné, ale kvalitní jídlo, na které zaměstnavatel někdy i výrazně přispívá, a také výrazný nárůst cen za obědová menu v běžných restauracích. I to ovlivňuje podle Právem oslovených provozovatelů těchto gastronomických podniků rostoucí zájem o závodní stravování.

Foto: Radek Plavecký, Právo

V září zaměstnancům Škody Auto připravovali speciality Jan Punčochář (vpravo) a Radek David.

Článek

Dlouhá fronta stojí každý den před Technickou menzou ČVUT v Praze 6. Nejsou v ní jen vysokoškoláci. „Vyhovuje mi nabídka, vždy tam najdu i něco bezmasého. Před pár dny jsem si dala veganské kuličky za 135 korun,“ svěřila se Právu Jitka, maminka na mateřské dovolené. Stejné jídlo bylo pro studenty za 110 korun. Bramborová polévka pak vyšla na 22, respektive 14 korun. Krůtí řízek s brambory přišel na 118, respektive 92,99 Kč.

Okolní restaurace skomírají

Vzhledem k tomu, že průměrná cena oběda v Praze překonala v listopadu dvousetkorunovou hranici a dosáhla 203 korun, je zájem o menzu, kde prý denně vydají i na dva tisíce obědů, pochopitelný. Celorepublikový průměr pak byl za oběd 179,30 Kč. Vyplývá to z plateb stravenkovými kartami Gastro Pass Card společnosti Sodexo Benefity, největšího poskytovatele benefitů v Česku.

Úplně nejvíc jde na odbyt svíčková, vepřové řízky, rajská a guláš
Martin Kudlík, jídelna automobilky

V Jihlavě jede podle majitele firmy Závodní stravování Radka Hoška jeho firma už dlouhodobě na plnou kapacitu. „Děvčata z naší jídelny poblíž centra města potvrzují, že se mezi strávníky často objevují nové tváře,“ uvedl Radek Ho­šek. V této provozovně lidé za plnohodnotný oběd – polévku plus hlavní chod včetně nápoje – zaplatí kolem 115 korun. Menu v jihlavských restauracích, kam lidé na obědy ve větší míře chodí, se pohybuje mezi 150 a 160 korunami.

Školní obědy od ledna znovu zdraží

Domácí

Zatímco v Mladé Boleslavi kvůli úbytku hostů skomírá několik restaurací, v závodní kuchyni místní automobilky musejí kuchaři zvládat až 30 tisíc jídel denně. Jak Právu potvrdil Vladimír Staněk, generální ředitel společnosti Aramarku, která jídla zajišťuje, podíl strávníků ze zaměstnanců se stále zvyšuje.

Při pohledu na jídelní lístek s cenami není divu, že se do běžných restaurací zaměstnanci automobilky příliš nehrnou. Denně jsou v nabídce dvě polévky, standardní za 1 korunu, přesnídávková za 9 korun a 10 haléřů. Ceny jsou tak nízké díky tomu, že je automobilka výrazně dotuje.

Ve všední pracovní dny je pak na výběr z deseti jídel, od tradiční české kuchyně přes grilovaná, sladká, vegetariánská jídla po pizzu či jiné cizokrajné speciality.

Vánoce budou letos chudší. Češi plánují šetřit na dárcích i pohoštění

Finance

Tento týden si mohli zaměstnanci automobilky dát třeba hovězí svíčkovou s knedlíkem za 41 Kč, guláš s knedlíkem za necelých 27 Kč, vepřové výpečky se špenátem a knedlíkem za 43 korun. K dražším jídlům kolem 70 Kč se řadí burger s hovězím, čedarem a hříbky, různé druhy pizzy, japonský vepřový řízek se salátem, cibulkou a jasmínovou rýží nebo vídeňská roštěná s cibulkou a americkými brambory. Nejdražším jídlem na jídelním lístku z tohoto týdne je pokrm nazvaný kadai chicken s rýží basmati za necelých 107 Kč.

„Úplně nejvíc jde na odbyt svíčková, vepřové řízky, rajská a guláš. Nabídka ale musí být široká, takže kromě tradičních českých jídel je každý den v nabídce vegetariánské jídlo, bezlepkové, sladké, thajské nebo asijské,“ uvedl před časem vedoucí výroby Martin Kudlík.

V plzeňském pivovaru, také pod vedením Aramarku, mají zaměstnanci k dispozici dvě kantýny, každá je otevřená od šesti ráno až do půl sedmé večer. „Během oběda mají zaměstnanci na výběr z pěti hlavních jídel. Dbáme na to, aby nabídka byla vyvážená, aby si vybral každý,“ řekl Právu Zdeněk Kovář, mluvčí Plzeňského Prazdroje.

Češi razantně omezili nákupy. Tržby v maloobchodě už klesají půl roku

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám