Hlavní obsah

Nalákat lékaře do malých měst je téměř nemožné

Ani vybavené ordinace a byty se symbolickým nájmem obcím a menším městům nestačí k tomu, aby přilákaly lékaře. Ti míří většinou za lepšími podmínkami do velkých nemocnic, kde nabízejí náborové příspěvky až půl milionu korun.

Foto: Václav Pancer, Profimedia.cz

Jihočeský hejtman Martin Kuba loni v červnu při otevření nové budovy v nemocnici v Českých Budějovicích

Článek

V pro lékaře méně zajímavých místech scházejí hlavně praktici a zubaři. Pomoci se snaží i Jihočeský kraj, který rozjel náborovou kampaň s bonusem 1,5 milionu pro příchozí. A slaví dílčí úspěchy.

Složitá situace je například na Lipensku, kde v Horní Plané chybí lékař pro děti a dorost. Ten by měl mít přitom na starosti i Černou v Pošumaví nebo Hořice na Šumavě. Lidé z této oblasti tak často jezdí do asi 25 km vzdáleného Českého Krumlova.

Místostarosta Horní Plané Vojtěch Ščevík (Zodpovědně pro Horní Planou) Právu potvrdil, že poslední lékařka pro děti a dorost právě skončila. Měla vybavenou ordinaci a byt od města o 90 metrech čtverečních.

„Přesto u nás vydržela necelý rok a nyní budeme muset znovu shánět náhradu. Moc se jí u nás nelíbilo, pak s námi přestala i komunikovat,“ postěžoval si místostarosta. Upozornil, že doktorka pro dospělé zase shání sestřičku. „Dáváme právě inzerát na stránky města,“ podotkl Ščevík.

Rodiče budou za dítětem do nemocnice smět i v noci

Domácí

Získali sedm lékařů

Naopak svítá na lepší časy ohledně zubařky. „Také té nabízíme byt i vybavenou ordinaci a máme nadějná jednání, takže to nechci zakřiknout,“ podotkl Ščevík s tím, že předchozí zubařka odešla do důchodu a asi pět let zubař ve městě nebyl vůbec.

Většina vystudovaných lékařů míří do větších nemocnic, které na jihu Čech dobře platí. „Náborový příspěvek, který mi postupně vyplatili, byl 300 tisíc a se službami navíc si vydělám měsíčně přes 80 tisíc. Mám stále možnost růstu a vzdělávání, to by mi na malém městě těžko nabídli,“ říká pod podmínkou anonymity mladá lékařka z českobudějovické nemocnice.

Inzeráty této instituce pak nabízejí náborový příspěvek pro lékaře na odborných pozicích až půl milionu korun a základní plat 65 tisíc.

V neutuchajícím boji o lékaře se snaží výrazně pomoci i Jihočeský kraj, který rozjel v létě náborovou kampaň, kdy příchozí doktoři dostávají bonus 1,5 milionu korun. Z toho 600 tisíc je motivační dotace a z dalších 900 tisíc bude kraj lékařům po dobu pěti let hradit bydlení.

Válek: Konec automatické izolace, covid se oficiálně stane běžnou nemocí

Domácí

Zatím se podařilo takto podepsat sedm smluv. „Díky kampani už máme nového zubaře ve Velešíně, ve Frymburku a také v Soběslavi. Smlouvu podepsal také praktický lékař v Táboře, psychiatr v Jindřichově Hradci nebo ortodontista v Písku,“ pochvaloval si hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS).

Podle něj tak přišel také mladý primář na gynekologicko-porodnické oddělení v prachatické nemocnici. Zájem mají prý lékaři po atestaci, ale i ti s dlouholetou praxí. „Vždy vytipujeme místa, kde lékaři chybí, pak máme schůzku s pojišťovnou. Pokud se shodneme, že v daném místě opravdu pokrytí zdravotní péče schází, vypíšeme dotační titul,“ řekl Kuba.

Kraj pak lékaři sežene ordinaci, smlouvu s pojišťovnou a bude mu pět let hradit bydlení ve výši patnácti tisíc korun měsíčně. „Mluvím o kvalitním rodinném bydlení. Pokud k nám lékaři přijdou, nebudou chtít bydlet na ubytovně,“ zdůraznil hejtman.

Podotkl, že je především nedostatek praktických lékařů a zubařů, ale i některých specialistů. „Motivací pro ně není jen finanční ohodnocení, ale i bydlení nebo dostupnost škol pro děti, možnost sportovního a dalšího volnočasového vyžití v daném místě,“ dodal hejtman.

Covid je běžná nemoc, zrušme už povinnou izolaci, navrhuje ministerstvo

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám