Hlavní obsah

Covid je běžná nemoc, zrušme už povinnou izolaci, navrhuje ministerstvo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo zdravotnictví chce, aby se covid zařadil mezi běžné nemoci a pro nakažené nebyla automaticky povinná sedmidenní izolace. Případnou izolaci by nařizoval lékař na základě výsledků hodnocení zdravotních rizik pacienta. Plyne to z návrhu vyhlášky, kterou ministerstvo dalo do připomínkového řízení.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Navrhovaná změna reflektuje globální vývoj epidemiologické situace u onemocnění covid-19, která doznala oproti období, kdy byla vytvořena původní vyhláška, zásadních změn,“ připomnělo ministerstvo v důvodové zprávě s tím, že se postupem času snižuje vnímavost populace k nákaze, ať už kvůli očkování, nebo promořenosti.

Lékaři by měli do budoucna „reálné vyhodnotit míru rizika jeho dalšího šíření především v návaznosti na zdravotní stav posuzované osoby a jejího okolí“. Vliv při jejich rozhodování by měl mít rovněž charakter jejich zaměstnání.

Rozdílný přístup by tak lékaři měli například k nakaženému člověku pracujícímu ve zdravotnictví či sociálních službách, kde by bylo rozšíření nákazy nebezpečné , a k člověku pracujícímu ve venkovním prostředí bez blízké interakce s dalšími lidmi.

„Zároveň je při hodnocení zdravotního rizika nutné posoudit také možnost využití ochranných prostředků dýchacích cest, které hrají, při adekvátním použití, také v případě covidu-19 nepřehlédnutelnou roli,“ doplnil resort, podle něhož k rozvolnění přistupují o okolní státy.

Pandemická tragikomedie Velké nic aneb tři covidové roky očima českých dokumentaristů. Vážně bylo vše špatně?

Film

Reklama

Výběr článků

Načítám