Hlavní obsah

Válek: Konec automatické izolace, covid se oficiálně stane běžnou nemocí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Lidem s covidem se už automaticky nebude nařizovat sedmidenní izolace, potvrdil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Ten v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS řekl, že je otázkou dnů, kdy vyhláška bude hotová a začne platit. O izolaci budou rozhodovat lékaři nebo hygienici podle rizika.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09)

Článek

„Přesné datum neřeknu. Je to otázka dnů, možná desítek dnů,“ potvrdil v Partii Válek.

„Na naší straně hotovo. Pak záleží na tom, jak vyhláška vyjde ve sbírce,“ řekl k vyhlášce, podle které už nebude všem lidem s pozitivním testem na covid-19 automaticky nařizována sedmidenní izolace. Lékaři nebo hygienici o ní budou rozhodovat podle rizika.

Mluvčí resortu Ondřej Jakob už dříve řekl, že změna by měla platit od dubna. Podle úřadu reflektuje i praxi v dalších zemích, souhlasí s ní i odborníci, kteří ministrovi radí.

„Potřebovali jsme, aby se covid dostal ze seznamu nemocí, kde je jeho šíření trestným činem,“ vysvětlil ministr zdravotnictví. Podle něj už bude covid posuzován jako ostatní podobné nemoci, což „budou mít v rukou lékaři“.

Válek: V Česku prudce stoupla spotřeba antibiotik. I to způsobilo jejich nedostatek

Domácí

„Ke covidu je potřeba se stavět medicínsky a eliminovat politický pohled na věc. To se daří. I u chřipky a jakéhokoliv jiného infekčního onemocnění může být pacient v izolaci. Rozdíl je v tom, že tady se jednalo o plošné nařízení izolace bez ohledu na stav pacienta. My bychom chtěli, aby přístup byl k jakémukoliv jinému infekčnímu onemocnění, které není na seznamu, který vydává ministerstvo spravedlnosti,“ vysvětlil.

Resort zveřejnil návrh vyhlášky minulý týden. Nyní mají ostatní ministerstva a další instituce a organizace 15 dní na zaslání připomínek, které potom ministerstvo posoudí. Vyhlášku už dál nemusí schvalovat vláda ani Sněmovna.

V posledních týdnech počty nakažených covidem opět stoupají, pondělních 1823 je nejvíc od konce října loňského roku. Počet hospitalizovaných lidí se v tomto týdnu přiblížil 700, naposledy jich bylo více koncem roku 2022. Ve vážném stavu jsou ale jen desítky hospitalizovaných.

Vyšší sazbu pojistného pro lidi, kteří se nestarají o své zdraví, nechystáme

Válek také odmítl, že by jeho resort chystal vyšší sazbu pojistného pro lidi, kteří se nestarají o své zdraví. Zdravotnický deník totiž informoval o tom, že na vzniku několikastupňového systému pojistného pracuje ministerstvo financí.

Válek uvedl, že chce lidi naopak motivovat k lepší péči o zdraví. Jako jednu z možností zmínil odměnu v podobě lázeňských pobytů.

Zároveň ministr potvrdil, že ÚZIS zpracovává analýzu k tomu, zda lidé zneužívají nemocenskou. První výsledky by měl mít v dubnu. Zdravotnímu výboru ve Sněmovně by chtěl analýzu představit v květnu.

Sto tisíc balení antibiotik, opět slíbil Válek

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám