Hlavní obsah

Rodiče budou za dítětem do nemocnice smět i v noci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý rok řeší ombudsman desítky stížností rodičů na nemocnice, protože jim bránily v doprovodu dětí. I na jeho popud proto na ministerstvu zdravotnictví vzniká metodika, která jasně definuje práva dětí na přítomnost rodičů či zákonných zástupců ve zdravotním zařízení. Dítě má podle ní právo na přítomnost rodičů nebo opatrovníků takřka všude a vždy, třeba ve dvě ráno.

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek

„Chceme, aby přítomnost blízkých osob byla možná vždy, a chceme ukázat, jak je to možné udělat. Dáme zaměstnancům zdravotních zařízení právní oporu, pravidla by se měla stát i součástí vnitřních předpisů,“ řekl Právu náměstek ministerstva zdravotnictví Josef Pavlovic (Piráti). Metodika bude závazná pro všechny.

Stížnosti na nemocnice jsou snadno k nalezení na sociálních sítích. „S autistickým synem jsem byla v nemocnici na chirurgickém zákroku. Sestry mi však sdělily, že tam s ním být nemůžu. Až když se probral z narkózy a málem to tam zdemoloval, tak mě samy prosily, abych zůstala s ním,“ popsala na Facebooku jedna maminka.

Řešíme přítomnost na operačních sálech při uspání a probouzení dětí
Markéta Bočková, mluvčí ombudsmana

Desítky podnětů se dostávají na stůl veřejného ochránce práv.

„Nejčastěji jde o situace, kdy rodiče mohou za dětmi pouze v pevně daných návštěvních hodinách nebo na omezený čas,“ popsala Právu mluvčí ombudsmana Markéta Bočková.

„Aktuálně stále řešíme přítomnost na operačních sálech při uspání a probouzení dětí, na jednotkách intenzivní péče a na standardních pokojích a také přítomnost covid pozitivních rodičů u dětí,“ dodala.

První miminka roku 2023: Anička se narodila 8 minut po půlnoci

Domácí

Stížností se ale veřejný ochránce práv může zabývat až poté, co ji vyřídí nemocnice, krajský úřad nebo magistrát. Prošetřuje pak pouze to, jak ji vyřídily. „Obecně v těchto případech chceme, aby nemocnice umožnily s ohledem na konkrétní okolnosti co nejširší kontakt rodičů s dětmi,“ vysvětlila Bočková.

Právo dítěte na nepřetržitou přítomnost rodiče, opatrovníka, zákonného zástupce či pěstouna stanoví zákon o zdravotních službách. Přítomnost rodičů je však podmíněna souladem s právními předpisy a vnitřním řádem dané nemocnice. Nesmí také narušit poskytování zdravotních služeb. Právě tím se některá zařízení ohánějí.

U potomka mohou být oba rodiče

To má změnit nová metodika ministerstva, která se nyní nachází v připomínkovém řízení a bude hotová v následujících týdnech. Jasně vymezuje, v jakých ojedinělých případech je možné rodičům v přítomnosti u dětí bránit. Stát by se to mohlo například tehdy, pokud jsou rodiče pod vlivem návykových látek nebo se chovají agresivně a brání dítěti v léčbě.

„Metodika také říká, že není možné právo na přítomnost u dítěte omezit na jednoho zákonného zástupce. Pokud například přichází otec za dítětem, u kterého je i matka, po návštěvních hodinách, tak není možné jej v tom omezit. Je to otec dítěte a musí mu být umožněna přítomnost u dítěte vždy,“ zdůraznil Pavlovic.

Typicky se může jednat o přítomnost otců u novorozenců. „Když se bude tatínek dobývat za dítětem ve dvě ráno a rušit ostatní miminka, tak by mu nemocnice měla umožnit být s ním třeba na sesterně. Jde o to, že by zařízení měla hledat cestu a domluvu,“ dodal Pavlovic.

Prarodiče nemají nárok vídat vnoučata, vyřkla justice v Římě

Evropa

Nemocnice by měly umožnit rodičům pobyt u dítěte alespoň na židli, pokud nemohou poskytnout postel. Věk dítěte přitom není rozhodující. Do šesti let pobyt rodiče automaticky hradí zdravotní pojišťovna.

„Dítě je míněno do 18 let věku. Ale v rámci metodiky je zmíněno, že dítě samo může říci, že si přítomnost rodiče nepřeje,“ dodal Pavlovic.

Upozornil, že pokud nemocnice nebude metodiku, která vychází ze zákona o zdravotních službách, dodržovat, může se rodič obrátit na vedení nemocnice nebo na kraj, který nemocnici zřídil.

Anketa

Měli by mít rodiče možnost být v nemocnici s dítětem nonstop?
Ano
91,5 %
Ne
8,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6960 čtenářů.

Že lze rodičům vycházet vstříc, ukazuje nemocnice Havířov. „U nás mohou být rodiče s dětmi neustále. Není situace, kdy rodič nemůže být u dítěte. Jedině když sám nechce,“ řekla Právu vrchní sestra Ivona Mikulenková. Na lůžkovém oddělení má rodič u dítěte vlastní postel, na JIP pak polohovací křeslo.

Rodiče mohou dítě doprovodit i k operačnímu sálu, do úvodu do anestezie. „Pokud si rodič zažádá a projde komisí, kterou vede anesteziolog, může jít i na operační sál a je přítomen až do celkového uspání dítěte,“ uvedla Mikulenková.

Většina rodičů chce s dětmi v nemocnicích zůstat. „Zvlášť u malých dětí se velice zřídka setkáváme s tím, že by rodič nebyl přítomen. Když se to stane, tak obvykle jen proto, že má rodič další děti, o které se musí starat, doma,“ dodala sestra.

V takovém případě nemocnice umožní pobyt u dítěte jiným příbuzným, třeba babičkám. „Trend je, že v nemocnici zůstávají tatínkové. Zejména v případech, když má maminka doma kojence. Jinak maminky chtějí s dětmi v nemocnici zůstávat,“ dodala. Pobyt rodičů nemocnice vítají, významně totiž urychluje uzdravování malých pacientů.

Novela má zkrátit čekání na pěstouny

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám