Hlavní obsah

Nakažený z Havířova: Doma jak magoři lítáme v rouškách

Právo, Denisa Doležalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Havířov

Třiapadesátiletý Petr Novotný z Havířova je už tři týdny v karanténě kvůli onemocnění covid-19. Je jedním z nakažených na dole ČSM-Sever, kde pracuje v dodavatelské firmě. Hygiena tady nyní plošně testuje a počty nakažených rostou.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Na dole ČSM-Sever ve Stonavě na Karvinsku začalo 26. června 2020 ráno další plošné testování v souvislosti s hromadnou nákazou covidem-19.

Článek

Svému obvodnímu lékaři se Novotný přihlásil sám, když měl teplotu 39 stupňů. Ten ho poslal na testy do Ostravy, protože v havířovské nemocnici byla plná kapacita.

„Byl jsem první z naší party, kde je nás 17. Teď už je nás 12 pozitivních,“ líčil Novotný s tím, že zajímavé je, že on je v karanténě, ale jeho přítelkyně, se kterou bydlí, chodí normálně do práce.

„Dělá v havířovské nemocnici na infekčním oddělení, kde jsou i pacienti s koronavirem. Vše jsme to oznámili, ale jen nám řekli, že ona může chodit do práce, ale doma musíme nosit roušky. Takže tu jak magoři lítáme v rouškách. Tak to mi opravdu hlava nebere,“ líčil třiapadesátiletý Novotný.

Koronavirus má 17 procent z testovaných horníků na Karvinsku. Nakažených bude víc, říká hygienik

Domácí

Moravskoslezský hygienik Petr Kopřivík uvedl, že jde o výjimečný případ. „Když jde jako tady o klíčového nenahraditelného zaměstnance, tak ten není v karanténě, ale ve zvláštním režimu. Může tedy chodit do práce, ale pracuje jen v ochranných prostředcích a po omezenou dobu. Mimo práci ale nikam nesmí chodit, navíc jsou opakovaně testováni,“ vysvětlil hygienik s tím, že jinak samozřejmě jdou vždy do karantény blízké kontakty nakaženého.

Že jsme nezodpovědní? To nás zvedá ze židle!

Technik z dolu ČSM-Sever Ivan Trnka zase říká, že horníky a ostatní pracovníky z karvinských dolů štve, že se o nich říká, že za šíření nákazy mohou oni svou nezodpovědností.

„To nás opravdu zvedlo ze židle, když jsme se dozvěděli, že říkají, že nedodržujeme karanténu, chodíme na pivo a slavíme narozeniny dětí. Problém je v tom, že nikdo nic pořádně neví, je v tom chaos,“ reagoval Trnka, který se právě v úterý odpoledne dozvěděl, že je také pozitivní.

Maďar: Je potřeba horníkům sebrat ranní pivo o šesté

Domácí

„Na testu jsem byl o víkendu. Mělo to být hotovo do 24 hodin. Evidentně nestíhají. Volali mi z hygieny z Ústí nad Labem. Rozhodně by se to testování mělo zrychlit a zintenzivnit. A taky by mělo být na Karvinsku více míst pro otestování, aby lidé nemuseli jezdit až do Ostravy,“ podotkl Trnka.

Podle hygieny se o možnosti rozšíření testování na Karvinsku jedná. „Musím říct, že v žádném případě nechce hygiena vše svalovat jen na horníky. Jsou ti, kteří vše dodržují, ale i ti, kteří se nesnaží. Navíc někteří za to, že šíří onemocnění, nemůžou, protože jsou bez příznaků. Není možné jim za to spílat,“ upozornil Kopřivík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám