Hlavní obsah

Na střední školy bude možné podávat tři přihlášky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stresu deváťáků a rodičů by mělo na jaře 2024 většinou odzvonit. U příštích přijímaček na střední školy bude možné elektronicky podat tři přihlášky na maturitní obory. Ve čtvrtek se na tom shodla koalice.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Školy se budou řadit podle priority uchazeče, který do měsíce od provedení testu bude vědět, na kterou školu byl přijat. Automaticky bude zařazen na školu s vyšší prioritou v pořadníku na přihlášce.

V reálném čase bude známo, jak se naplnily kapacity a kde případně zůstává volno. Odpadne odvolací řízení, které proces prodlužovalo a udržovalo tisíce dětí a rodičů v napětí.

„Potvrdili jsme si, že chceme jít touto cestou. Už není čas o tom dále diskutovat. Vše je připraveno poměrně detailně, i to, jak se to bude promítat do zákona. To nejdůležitější je tedy jasné,“ řekla Právu poslankyně Renáta Zajíčková, odbornice na školství ODS.

Je ohromný pokrok, že se nebude běhat s pergamenem jako ve středověku
Miroslav Hřebecký

Parlament bude muset v šibeničních termínech zákon schválit a Cermat zároveň musí připravit systémy pro nová pravidla.

Podle Zajíčkové nebude zatím možné dát možnost žákům vybrat si na přihlášku ještě víc škol, protože by to znamenalo nadměrnou zátěž.

Zejména pro ty školy, které vedle státních přijímaček Cermatu berou v potaz ještě vlastní kritéria pro přijetí, což může být třeba odborná zkouška, životopis s pracovním portfoliem nebo pohovor. Těch je zhruba třetina.

Za pravdu jí dává i programový ředitel organizace pro informace ve vzdělávání EDUin Miroslav Hřebecký.

Ke státním maturitám jde v září 9094 lidí, většina na opravný termín

Věda a školy

„Každá přihláška navíc je krok k lepšímu. Ale je chvályhodné, když školy provozují i vlastní přijímačky, protože dva testy z češtiny a matematiky vyplňované jako při sázení sportky toho moc o uchazečích nevypovídají. A ředitelé těchto škol říkají, že navýšení přihlášek na tři by znamenalo o polovinu víc uchazečů, což by zvládli. Navýšení na čtyři už ne,“ řekl Právu.

Navíc vedle elektronické formy přihlášek bude možnost i papírového podání, což systém komplikuje.

„Rodičům tekly nervy“

Vedle informačního systému pro podávání přihlášek vznikne ještě platforma jako servis rodičům a žákům. A díky ní bude každý v době vyhlášení výsledků vědět, na jakou školu se dostal a zároveň kde jsou ještě volná místa.

Celý proces od sepsání státních testů po vyhlášení výsledků a oznámení, na kterou školu byl uchazeč přijat, zabere zhruba měsíc. Nyní to trvá dva týdny, ale odvolací řízení vše protahuje o další týdny. Školy zatěžuje i vypisování druhých a dalších kol přijímaček.

„Je ohromný pokrok, že se nebude běhat s pergamenem jako ve středověku a husím brkem vyplňovat formulář, který musíte někam zanést sekretářce. To je šílené,“ uvedl Hřebecký.

„Rodiče letos a loni měli po neúspěšném prvním kole rozjednáno přijímání na tři školy, ale ty školy, kde volné místo bylo, papírově známy nebyly, protože sami jejich ředitelé nevěděli, kolik zápisových lístků ve skutečnosti mají jistých. A celé se to za velkých zmatků táhne vlastně až do konce srpna,“ kritizoval.

Například v Praze a Středočeském kraji byl extrémní přetlak na gymnázia, ale i některé střední odborné školy. Koncem června bylo ve středních Čechách k dispozici 81 míst na gymnáziích a lyceích.

„Ale to ve chvíli, kdy už řadě rodičů vytekly nervy a přihlásili žáka na školu, která sice neodpovídá jeho schopnostem, ale aspoň už po nocích nebrečí z nejistoty, co s ním bude,“ dodal Hřebecký.

Ministr Bek: Připravíme vzdělávací program pro nová lycea

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám