Hlavní obsah

Na jak dlouho máme připravovat ubytování pro Ukrajince, chtějí vědět kraje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf Asociace krajů a jihočeský hejtman Martina Kuba (ODS) vyzval vládu, aby co nejdříve upřesnila, na jak dlouho mají kraje chystat ubytování pro Ukrajince, kteří prchají před ruskou agresí. Řekl to Novinkám s tím, že se od toho budou odvíjet i samotné kapacity jednotlivých regionů.

Foto: Právo

Jihočeský Hejtman Martin Kuba (ODS)

Článek

„Potřebujeme vůbec vědět, v jakém modelu se o ty lidi staráme. Co pro ně vlastně připravujeme? Chceme, aby tady byli rok? Pak je samozřejmě úplně jiná kapacita ubytování,“ uvedl Kuba pro Novinky.

„Ať někdo projde po krajích a všech obcích počty školek, které mají k dispozici,“ apeloval, „musíme se opravdu zamýšlet nad tím, jakou péči jsme schopni lidem poskytnout a v jak dlouhodobém horizontu to chceme.“

Není to na dny ani na týden. Češi stahují nabídky ubytování pro Ukrajince

Domácí

Odkazoval na to, že nejen jeho kraj v současnosti využívá krajské internáty a další prostory veřejného sektoru. „Musíme si přiznat, že to není něco, kde by ti lidé mohli žít nějakých šest osm měsíců. To jsou všechno kapacity, které jsou na krátkodobé ubytování,“ dodal jihočeský hejtman. V jižních Čechách jsou podle něj doposud ubytovány řádově stovky uprchlíků.

Podle Kuby je proto nutné, aby vláda co nejdříve upřesnila, na jak dlouho dobu by se měly kraje o uprchlíky starat. „Kraje jsou potom podle toho schopny říct, jaká je kapacita, kterou zvládnou třeba na týden nebo měsíc,“ vysvětloval.

Kraje dostanou 180 korun denně na uprchlíka v hotelu. Nestačí, zlobí se Grolich

Vláda se zároveň ve středu domluvila na podpoře krajů za Ukrajince ubytované v hotelech. Za dospělého to bude 180 korun denně, za dítě do deseti let 90 korun.

Ukrajinské matky s dětmi našly azyl v Karlových Varech

Válka na Ukrajině

To je však podle některých krajů příliš málo. „Dobereme kapacitu našich internátů a podobě a nebudeme v této finanční nejistotě moci objednávat žádné komerční ubytování,“ řekl Novinkám hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). Právě jeho Jihomoravský kraj patří kvůli své poloze mezi kraje, na které uprchlická vlna dolehla nejvíce.

Naopak moravskoslezský „opoziční“ hejtman Ivo Vondrák (ANO) považuje finanční limit na ubytování za „rozumný“ kompromis. „Je třeba zdůrazňovat, že se jedná čistě o ubytování, protože někteří majitelé penzionů a hotelů oznámili, že je částka nízká, ale v tom není zahrnuta kompenzace za stravu,“ komentoval Vondrák pro Novinky.

Fiala: ČR nepřestane Ukrajině pomáhat

Domácí

Podle informací Novinek však mělo na jednání Asociace krajů s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN) a šéfem resortu financí Zbyňkem Stanjurou (ODS) zaznít, že finanční limit ve výší 180 korun je prvním výstřelem s tím, že se následně vyhodnotí, zda bude nutné jej navýšit.

Do ČR prozatím kvůli ruské invazi přijelo zhruba 200 tisíc uprchlíků z Ukrajiny. Podle čtvrtečních dat to vyplývá z údajů mobilních operátorů.

Reklama

Výběr článků

Načítám