Hlavní obsah

Není to na dny ani na týden. Češi stahují nabídky ubytování pro Ukrajince

– Praha

Češi stahují nabídky ubytování pro ukrajinské uprchlíky. Zjišťují, že to není na dny ani týden. Kapacity ubytování přitom docházejí, do Česka podle šéfa resortu vnitra Víta Rakušana (STAN) přišlo už téměř 200 tisíc osob. Základní ubytování je Česko schopné najít zhruba pro čtvrt milionu lidí.

Foto: Yara Nardi, Reuters

Žena si hraje s dítětem v tělocvičně školy v polské Přemyšli, která dočasně slouží jako ubytování pro ukrajinské uprchlíky.

Článek

Hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (STAN) v týdnu zmínila, že někteří lidé, kteří ubytovali uprchlíky, je po týdnu nechtějí. „Je nefér uprchlíkům po týdnu říct, ať se vrátí a ubytování hledají jinde. I takové případy máme,“ uvedla.

Mluvčí kraje David Šíma nicméně Novinkám následně řekl, že lidé nabídky k ubytování spíše stahují. „Nemáme informace o tom, že bychom někoho převáželi od lidí, kteří uprchlíky u sebe ubytovali,“ upřesnil.

Z Ukrajiny do Česka přišlo podle operátorů kolem 200 tisíc lidí

Válka na Ukrajině

„Provádíme ale analýzu došlých žádostí. Pozorujeme stahování nabídek, když lidé zjišťují, že to nebude na tři dny či na týden,“ doplnil.

O tom, že lidé mohou stahovat nabídky k ubytování, či dokonce odmítat již přijaté uprchlíky, ví také pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). „Víme, že k těmto situacím může docházet,“ řekl Novinkám. Zda a v jakém počtu se to děje, bude jasné až po čtvrtečním jednání krizového štábu hasičů.

Kapacity pro čtvrt milionu lidí

Do Česka přišlo podle čtvrtečního vyjádření ministra vnitra již téměř 200 tisíc lidí. Část z nich má zajištěné ubytování v rodinách, které zde již žijí.

Celkově je pak podle Rakušana ČR schopna poskytnout základní komfort a najít ubytování pro čtvrt milionu uprchlíků. „Je to strop, abychom nemuseli stavět velkokapacitní uprchlická zařízení,“ uvedla k tomu hejtmanka Pecková.

Konkrétně ve Středočeském kraji zbylo ze sedmi tisíc míst jen necelých tři sta volných. Zahrnuty v těchto kapacitách jsou přitom i vytipované hotely. „Kapacity docházejí. Ve hře je přerozdělování v regionech, pak se uvidí,“ řekl Novinkám mluvčí kraje Šíma.

Ukrajinští uprchlíci dostanou pět tisíc korun, schválila vláda

Domácí

Podobně je na tom také Praha, kam míří čtvrtina uprchlíků. Přerušit přijímání dalších žadatelů muselo kvůli tomu v těchto dnech na 24 hodin i asistenční centrum. To od začátku války odbavilo přes 21 tisíc Ukrajinců.

Vládní špičky proto stále více apelují, aby se uprchlíci jezdili registrovat i do jiných krajů. Čekat tam podle nich budou kratší dobu.

Celkem z Ukrajiny uteklo přes 2,3 milionu lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám