Hlavní obsah

Ukrajinské matky s dětmi našly azyl v Karlových Varech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary

Stovky především matek s dětmi, které utekly před vojenskou agresí Ruska na Ukrajině, přicházejí denně do krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině (KACPU) v KV Aréně v Karlových Varech-Tuhnicích. Tempo přílivu uprchlíků, kteří nechali na Ukrajině své rodné domy a také partnery bojující za vlast, se každý den stupňuje. Jenom od pondělí do čtvrtka prošlo KACPU na dva a půl tisíce uprchlíků.

Asistenční centrum pro uprchlíky v Karlových VarechVideo: Rudolf Voleman, Právo

 
Článek

„Je to skokový nárůst, protože původní kapacita centra počítala s dvě stě šedesáti lidmi za čtyřiadvacet hodin, takže už z toho důvodu se ukazuje jako správné rozhodnutí z pátku využít celou KV Arénu pro zvýšení kapacity centra,“ uvedl karlovarský hejtman Petr Kulhánek (za STAN). Jenom ve středu prošlo KACPU přes dvanáct set ukrajinských utečenců, z naprosté většiny matky s dětmi. Každý nově příchozí dostává hned u vchodu do KACPU v KV Aréně lísteček s pořadovým číslem.

„Díky této změně evidence příchozích si každý alespoň udělá představu, kdy asi tak přijde na řadu, a netvoří se hned u vchodu chumel lidí,“ ukazoval mluvčí karlovarských krajských hasičů Martin Kasal.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Karlovarská KV Aréna slouží naplno jako krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině.

Hned za vchodem na uprchlíky čekají prostory se základními potravinami, kde se mohou po dlouhém cestování nasytit, a to včetně teplého jídla. Na mnoha obrazovkách, kterými je KV Aréna vybavena, přitom mohou sledovat, kdy by mohlo jejich registrační číslo přijít na řadu.

„Délka odbavení je různě dlouhá, protože záleží na tom, zda má uprchlík předpřipravené papíry, zda má děti či si sám zajistil ubytování a podobně,“ popsal mluvčí hasičů, podle kterého čekání na odbavení i při zvětšení kapacity centra trvá několik hodin. V samotné KV Aréně je část tribuny se sedačkami u vstupu vyhrazena pro odpočinek vsedě. Na samotné ploše pod ní je pak zřízeno asistenční centrum s jednotlivými šesti boxy, stoly pro vyplnění administrativy a také s dětskými koutky.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Než ukrajinské matky vyplní všechny formality, jsou pro jejich děti v KV Aréně přichystány koutky pro hraní.

Lidé, když přijdou na řadu, přistupují postupně ke zmiňovaným boxům. „Začíná se ubytováním, pokud má zajištěno, pokračuje přes cizineckou policii, zdravotní pojišťovnu, úřad práce až po stanoviště například psychologa,“ popisoval Kasal s tím, že připraveny jsou klidové zóny na ochozech včetně prostor velkého bufetu. Pro tyto prostory ale zatím chybí vybavení, tedy skládací lůžka, spací pytle a lůžkoviny, kde může veřejnost svými výpůjčkami nebo dary pomoci, aby děti nenocovaly na zemi.

„Prostory KV Arény umožňují, aby tu přespaly až tisíce žadatelů o azyl,“ podotkl mluvčí hasičů s tím, že odsud jsou pak žadatelé o azyl odváženi do dalších ubytovacích kapacit, které se nabízejí v jednotlivých městech regionu. S přípravou formulářů pomáhají dobrovolní tlumočníci. Středoškoláci si jako dobrovolníci hrají s dětmi v dětských koutcích. Lékař karlovarské krajské záchranky Vasil Taran pocházející původně z Donbaské oblasti zatím nemusel v KACPU pomáhat s ničím vážným, řešil hlavně vysoké tlaky, bolesti hlavy nebo psychické problémy utečenců.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Další ukrajinské děti právě dorazily do KV Arény.

Počet lidí zajišťujících centrum se musel zdvojnásobit z třiceti na šedesát. KACPU by mohlo ve svém důsledku podle původních odhadů posloužit odhadem až šesti tisícům uprchlíků z Ukrajiny. Jenže již nyní jím prošlo na čtyři tisíce. Od začátku března bylo v regionu ubytováno osm set dvacet pět lidí. Stávající disponibilní kapacita stále ubývá s přicházejícími uprchlíky, ale zároveň se další kapacity nabízejí. Poslouží i někdejší sanatorium Trocnov, ve kterém by mohlo vzniknout podle karlovarské primátorky Andrey Pfeffer Ferklové (ANO) na padesát lůžek.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Karlovarská KV Aréna slouží uprchlíkům z Ukrajiny před agresí Ruska i jako noclehárna.

Reklama

Výběr článků

Načítám