Hlavní obsah

Mošnovské letiště v obležení, na Dny NATO dorazilo 85 tisíc lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velký zájem návštěvníků provázel po dvou letech, kdy platila koronavirová omezení, první den letošních Dnů NATO & Dnů Vzdušných sil Armády ČR. Ty se uskutečnily na Letišti Leoše Janáčka Ostrava v Mošnově.

BEZ KOMENTÁŘE: Dny NATO v OstravěVideo: Pavel Karban, Právo

 
Článek

Podle informací organizátorů a Policie ČR dorazilo na akci 85 tisíc lidí. „Těší nás velký zájem návštěvníků, který jsme zaregistrovali. Procházel jsem si areál a byl jsem mile překvapen, jak návštěvníci byli doslova všude. Neviděl jsem nikde nějaké hluché místo, což mě samozřejmě těší, pousmál se Zbyněk Pavlačík, předseda spolku Jagello 2000, který akci organizuje. Uvedl, že během dne nedošlo k žádné mimořádné události, nehodám nebo něčemu podobnému.

Fiala na Dnech NATO: Žijeme v nebezpečné době, F-35 budou výraznou posilou

Domácí

Pouze příjezd na letiště komplikovaly od rána kolony. Ta nejdelší od dálnice D1 ze směru od Studénky čítala zhruba 10 kilometrů. Dlouhé kolony ale byly i na silnici I/58, a to ve směru od Ostravy i Příbora.

„Byli informováni o velkých kolonách, které se tvořily. Bylo to asi vzhledem k předpovědi počasí, na jejím základě se asi více lidí rozhodlo pro návštěvu v sobotu, a ne v neděli. Budeme to rozebírat s Policií ČR, protože něco podobného se zde v minulosti nestalo,“ poukázal Pavlačík. Dodal, že jej mrzí, že někteří návštěvníci v kolonách uvázli a čekali v nich delší dobu. „Musíme to probrat a zjistit příčinu,“ zopakoval.

Během osmihodinového sobotního programu viděli diváci řadu dynamických ukátzek, a to jak pozemních, tak i leteckých. Mezi nimi byly i dvě české premiéry, lidé mohli poprvé na Dnech NATO vidět ve vzduchu americký letoun v holandských barvách páté generace F-35 Lightning II i švédský letoun JAS-39 Gripen E.

Dny NATO začínají: kolony v okolí Mošnova a tisíce lidí

Domácí

K tomu bylo vystaveno přibližně tisíc kusů vystavené techniky na statických ukázkách. Nedělní program by měl být stejný jako dnešní, s výjimkou průletu bojového letounu F-35, který byl plánován pouze na sobotu.

Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil AČR se konají letos po dvaadvacáté. Účastní se jich 19 zemí, tou nejvzdálenější je Brazílie, a jako dvacátá, je samostatně Severoatlantická aliance.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám