Hlavní obsah

Dny NATO začínají: kolony v okolí Mošnova a tisíce lidí

Hromadným seskokem parašutistů začal v sobotu v 9 hodin ráno 22. ročník Dnů NATO v Ostravě & 13. Dny Vzdušných sil Armády ČR. Ty se v sobotu a neděli konají na tradičním místě, v areálu Letiště Leoše Janáčka Ostrava v Mošnově na Novojičínsku.

BEZ KOMENTÁŘE: Odstartoval 22. ročník Dnů NATO v OstravěVideo: Pavel Karban, Právo

 
Článek

„Jsme rádi, že po těch dvou letech, kdy sem návštěvníci neměli v roce 2020 vůbec přístup a loni byl počet regulován kvůli covidu, jsme v režimu roku 2019 a věříme, že si to návštěvníci užijí,“ řekl Zbyněk Pavlačík, předseda spolku Jagello 2000, který akci organizuje.

Původně organizátoři počítali s účastí 22 zemí. Nakonec jich je 19 a spolu s nimi ještě Severoatlantická aliance.

Foto: Pavel Karban, Právo

Návštěvníky čekají stovky kusů techniky.

„Úplně jsme nepočítali s tím, že v pondělí bude státní pohřeb královny Alžběty II., kvůli kterému je ve Velké Británii státní smutek, takže účast odřeklo britské letectvo, nebo že kvůli nepříznivým meteorologickým podmínkám k nám nedorazí chorvatská akrobatická skupina Krila Oluje,“ vysvětlil s tím, že mezi zeměmi, které se letos oproti předpokladu neobjevily, jsou také Dánsko a Estonsko.

I tak se ale mohou lidé těšit na stovky kusů techniky, ať už pozemní, nebo letecké. „Nejlepší na té akci je, co je tady možné vidět pohromadě. Od městské policie přes policii, hasiče, vězeňskou službu, celní správu, řadu pozemních vojenských jednotek společně s leteckými ukázkami. To není nikde jinde možné,“ poukázal Pavlačík.

BEZ KOMENTÁŘE: Dny NATO v OstravěVideo: Pavel Karban, Právo

Tahákem programu jsou Švýcaři a speciální jordánské jednotky

Mezi tím, co mohou návštěvníci letiště dnes i zítra spatřit, je například nejmodernější bojová technika, ať už se jedná o bojové letouny JAS-39 Gripen E a F-35 Lightning II páté generace, vrtulníky NH-90 a EC-135, víceúčelový bojový letoun Tornado IDS, námořní průzkumný letoun P-3C Orion, či tanky Leopard 2A7V a M1 Abrams.

Foto: Pavel Karban, Právo

Spatřit lze i nejmodernější bojovou techniku.

Foto: Pavel Karban, Právo

Dnů NATO v Ostravě se účastní 19 zemí.

Nechybí ani strategický bombardér B-52 Stratofortress nebo vrtulníky AH-64 Apache, UH-60 Black Hawk, CH-47 Chinook. Tahákem by mělo být i vystoupení akrobatické švýcarské skupiny Patrouille Suisse či ženské speciální protiteroristické jednotky jordánské armády Female Company for Special Security Tasks.

Kolony na cestách

Už od rána se na příjezdových cestách ze všech směrů k letišti tvoří několikakilometrové kolony. Aktuální informace o dopravě poskytuje policie na lince +420 723 759 733, která bude v provozu v sobotu i neděli od 7 do 18 hodin.

Foto: Pavel Karban, Právo

V Mošnově se kvůli Dnům NATO vytvořily dlouhé kolony.

„Policisté jsou na této telefonní lince připraveni poskytovat informace o objízdných trasách a dopravních komplikacích především řidičům, kteří budou oblastí jen projíždět. Linku mohou využít i motoristé mířící na Dny NATO, nicméně je předpoklad, že i přes usměrňování dopravy v místě a okolí se řidiči kolonám zřejmě nevyhnou,“ upozornila policejní mluvčí Soňa Štětínská.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám