Hlavní obsah

Fiala na Dnech NATO: Žijeme v nebezpečné době, F-35 budou výraznou posilou

Na dvaadvacátý ročník Dnů NATO & Dnů Vzdušných sil Armády ČR dorazil na mošnovské letiště i premiér Petr Fiala (ODS). Toho potěšilo, že se akce těší tak velkému zájmu návštěvníků.

Foto: ČTK

Předseda vlády Petr Fiala

Článek

„Ukazuje to a připomíná to i důležitost Severoatlantické aliance, pro naši bezpečnost, pro naši obranu,“ připomněl s tím, že lidé mají možnost v areálu mošnovského letiště vidět nejen to, co dokáže český obranný a zbrojní průmysl, ale také to, co nabízí naši přátelé a partneři z dalších zemí. „Myslím, že v té situaci, které čelíme, kdy se extrémně mění bezpečností situace, nedaleko od nás probíhá válečný konflikt, tak je důležité si připomínat, jaký význam má naše obrana, naše bezpečnost a jak je důležité, že jsme součástí Severoatlantické aliance,“ připomněl.

Dny NATO začínají: kolony v okolí Mošnova a tisíce lidí

Domácí

Současně premiér potvrdil zájem Česka o bojové letouny americké výroby F-35 Lightning II páté generace. „Jsme teď ve fázi vyjednávání. Vláda udělala rozhodnutí, že jdeme tímto směrem, že budeme kupovat mimořádně kvalitní stroje páté generace, což je to, co zaručuje dlouholetou využitelnost, a to že F-35 budou opravdu výraznou posilou a posílením obranyschopnosti naší země. Ta jednání budou probíhat, my budeme dělat všechno proto, aby ten výsledek byl výhodný pro Českou republiku a abychom tímto způsobem zlepšili obranyschopnost naší země,“ ujistil Fiala.

Foto: Pavel Karban, Právo

Maketa letounu F-35 v poměru 1:1

Podle něj končí využitelnost dosavadních letadel, které české vzdušné síly mají, a to letounů JAS-39 Gripen, v roce 2027, respektive 2029. „A to je i ta hranice, do kdy bychom měli dostat první letadla z USA, pokud samozřejmě ta jednání dopadnou dobře,“ doplnil předseda vlády. Připomněl, že stát musí armádu neustále modernizovat. „Proto postupně zvyšujeme to procento HDP, které do obrany dáváme. Ten náš cíl je dvě procenta v roce 2025, snažíme se to zrychlit, aby to bylo už o rok dřív,“ řekl a dodal, že právě kvůli modernizaci kupuje česká armáda americké vrtulníky Venom a Viper či německé tanky Leopard. „Myslím, že všichni vidíme, v jak nebezpečné době žijeme a jak je důležité, abychom i naši zemi měli co nejlépe připravenou se bránit, zapojit ji do společných akcí Severoatlantické aliance,“ uzavřel Fiala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám