Hlavní obsah

Ve vážném stavu s covid-19 je v českých nemocnicích asi 10 lidí

Novinky, jas
Aktualizováno

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) spolu s odborníky představil ve čtvrtek aktuální vývoj šíření nového koronaviru v České republice poté, co došlo k rozvolnění většiny opatření a opět se otevírají hranice. Situace se podle ministra nemění a není důvod k obavám. Aktuálně je nakaženo 2374 lidí, z toho je asi 10 ve vážném stavu v nemocnici.

Článek

„Epidemiologická situace je konzistentní a nijak se nezhoršuje. ČR nemá plošně problém,“ uvedl ministr s tím, že existují lokální ohniska v Moravskoslezském a Olomouckém kraji a rovněž v Praze.

Koronavirus se na Darkově šířil už před měsícem

Koronavirus

V Moravskoslezském kraji je navzdory šíření nákazy na Dole Darkov situace klidná a hospitalizováni jsou tam pouze tři lidé. Celkový počet hospitalizovaných v ČR navíc stále klesá a procento pacientů vyžadujících hospitalizaci zůstává nízké. Ve vážném stavu zůstává v nemocnicích zhruba 10 osob. Přesné číslo na tiskové konferenci nezaznělo.

Další dílčí rozvolnění přijde podle ministra od 15. června, kdy budou mimo jiné povoleny bufety v kinech a divadlech. Od 22. června se zvýší počet osob na hromadných akcích na 1000. Ohledně odložení roušek se podle ministra odborníci zatím neshodli.

Reprodukční číslo 1

Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška v nejbližších dnech překročíme hranici 10 000 potvrzených případů. Mezi nově diagnostikovanými případy v poslední době je jen necelá desetina lidí ve věku nad 65 let. „Epidemie je potlačena a nákaza se vyskytuje pouze lokálně,” dodal šéf ÚZIS.

Celkové reprodukční číslo je nyní na úrovni 1. Jeho vypovídací hodnota je podle Duška ovlivněna několika lokálními ohnisky. Ke konci června by v ČR mohlo být 11 200 potvrzených případů.

Skutečný počet obětí

Za dva měsíce bychom se měli podle vedoucího Klinické skupiny COVID na ministerstvu zdravotnictví Vladimíra Černého dozvědět, kolik lidí skutečně v ČR zemřelo na covid-19. Odhalit to má studie, která právě probíhá. Nyní se uvádí počty osob, které zemřely v souvislosti s covid-19. Těch je 328.

Klesá i počet testů. Za současné situace podle Vojtěcha není důvod testovat plošně. Klesá podle něj i počet samoplátců, kteří dříve museli testy absolvovat.

Nebojte se jít k lékaři

„Nebojte se chodit k lékaři,“ nabádal ministr občany, aby péči neodkládali. Covid-19 musí být vnímán jako jakékoliv jiné infekční onemocnění, „s nimiž tu trvale žijeme”, a není proto sebemenší důvod omezovat péči.

Rovněž podle Duška by bylo chybou odkládat vyšetření na podzim „až přijde chřipka”.

Ani po rozvolnění opatření se epidemiologická situace v ČR zásadně nezměnila a počty nových případů se pohybují v řádu desítek. Během středy byla choroba nově potvrzena u 73 osob. Nemoc se šíří v rámci lokálních ohnisek, například na Karvinsku.

Žádný masakr tu na podzim nebude, věří šéf zdravotnických statistiků Dušek

Domácí

Počet potvrzených případů nákazy koronavirem vzrostl v ČR ve čtvrtek ráno na 9826.  S chorobou covid-19 se aktuálně potýká 2374 osob. Vyléčilo se již 7124 osob a 328 lidí v souvislosti s chorobou covid-19 zemřelo.

Reklama

Výběr článků

Načítám