Hlavní obsah

Ministr Prymula k vývoji epidemie

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) se v pátek vyjádřil k aktuálnímu vývoji epidemie koronaviru. Za čtvrtek počet nakažených znovu přesáhl dosavadní čísla: 9721 potvrzených případů nákazy je nejvíc od začátku pandemie. Šíření nákazy se přitom nedaří mírnit ani přes platící nouzová opatření.

TK ministerstva zdravotnictví 16.10. 2020Video: ČTK

 
Článek

Ministr uvedl, že další opatření nyní přijímána nebudou. K dotazu na zavedení povinného nošení roušek venku uvedl, že jde o opatření, o němž se případně může uvažovat.

Prymula se ve čtvrtek obrátil na veřejnost s výzvou, aby lidé pokud možno zůstali doma. Toto doporučení o osobní uzávěře a omezení kontaktů zopakoval i v pátek s tím, že prioritami je zastavit nárůst nových případů a zajistit kapacity nemocniční péče.

Černý: Čeká nás několik těžkých týdnů, kolaps systému ale nehrozí

Domácí

Vláda se začala připravovat na příliv dalších pacientů, jejichž počet by mohl zahltit přetížené zdravotníky. V pražských Letňanech má v areálu výstaviště postavit armáda polní nemocnici s kapacitou 500 lůžek. Další kapacity by měly vznikat i na dalších místech.

Podle Prymuly je s polní nemocnicí v Letňanech počítáno coby se zálohou, která nemusí být nutně využita. V případě skokového nárůstu případů by mohla být využita pro hospitalizaci pacientů s lehčím průběhem onemocnění.

Koronavirus nepokládá za hrozbu 63 procent Čechů

Domácí

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve čtvrtek označil počty nových případů za katastrofální. Ve čtvrtek testy odhalily 9721 nových nakažených. Počet hospitalizovaných dosáhl čísla 2920. V souvislosti s covidem-19 zemřelo 1230 osob. S nákazou se aktuálně potýká 84 430 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám