Hlavní obsah

Ministerstvo dopravy má vytipované tři úseky pro rychlost 150km/h. Zlomek z celé dálniční sítě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) předpokládá, že dálniční úseky, na nichž by se dalo jet rychlosti až 150 km/h, by se mohly objevit do dvou let. Resort má vytipované zatím tři úseky, tedy zhruba několik desítek kilometrů.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Úsek D3 Ševětín-Borek

Článek

„Vytipovali jsme v tuto chvíli tři úseky s tím, že nejvhodnější by byl úsek na jihočeské D3,“ osvětlil Novinkám ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Resortem a Ředitelstvím silnic a dálnic vybrané úseky by se podle něj mohly objevit do dvou let. Bude se prý ale snažit, aby alespoň jeden fungoval už od začátku příštího roku.

Kupka zároveň zdůraznil, že podmínkou pro úsekové navýšení maximální rychlosti ze současných 130 na 150 kilometrů za hodinu bude zavedení moderní telematiky s digitálními značkami, které umožňují měnit rychlost. Rychleji by se navíc mělo jezdit pouze na nových a modernizovaných úsecích dálnic, kde to parametry a intenzita provozu dovolují.

Rychlost na některých úsecích dálnic má být až 150 km/h, schválili poslanci

Domácí

„Prostřednictvím telematických systémů, což je směr, kterým se má do budoucna vydat Česká republika, je možné jednak zvyšovat bezpečnost provozu a zároveň podporovat plynulost provozu. V situaci, kdy dochází ke zhoršené viditelnosti (počasí) či zhoršení dopravní situace, by systém umožňoval snížení rychlostního limitu. To by ve výsledku mělo úsek učinit bezpečnější,“ doplnil ministr.

Na těchto vybraných úsecích se podle ministra počítá také s využitím radarů.

V důsledku to tedy znamená, že řidiči budou moci proti současnosti legálně víc sešlápnout pedál na několika desítkách kilometrů českých dálnic. Dálniční síť v Česku aktuálně měří zhruba 1400 kilometrů.

Navýšení maximální rychlosti v určitých místech má umožnit vládní novela o provozu na pozemních komunikacích upravující bodový systém, kterou ve středu schválili poslanci. Nyní předloha zamíří k posouzení do Senátu. Pokud ji následně podepíše i prezident, platit by měla od 1. ledna příštího roku.

PŘEHLEDNĚ: Jak se změní silniční pravidla

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám