Hlavní obsah

Rychlost na některých úsecích dálnic má být až 150 km/h, schválili poslanci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maximální povolená rychlost se zřejmě bude moci v některých dálničních úsecích navýšit ze současných 130 km/h na 150 km/h, schválili ve středu poslanci. Vládní novela silničního zákona nyní zamíří k projednání do Senátu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poslanecká sněmovna.

Článek

Rychleji by se mělo jezdit pouze na nových a modernizovaných úsecích dálnic, kde to parametry a intenzita provozu dovolují. Na zbylých úsecích se bude dál jezdit nynější maximální povolenou rychlostí, tedy 130 kilometrů za hodinu.

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) upozornil, že nejde o plošné zvýšení rychlosti na českých dálnicích.

Poslanci schválili změnu silničních pravidel. Mění se bodový systém, zavádí se tvrdší tresty

Domácí

Poslanec STAN Martin Exner pozměňovacím návrhem usiloval o stanovení bezpečného odstupu mezi vozidly na jednu sekundu, tak aby nedodržení mohla policie sankcionovat. Poslanec ANO a stínový ministr Martin Kolovratník zase usiloval o stanovení bezpečného odstupu na tři sekundy. Sněmovna jejich úpravy ale odmítla.

Řidič tak musí podle novely vždy nechat před sebou takovou vzdálenost, aby mohl zastavit v případě, že před ním jedoucí vozidlo zastaví či náhle sníží rychlost.

Úsekové navýšení maximální rychlosti je součástí ve středu schválené vládní novely o provozu na pozemních komunikacích. Ta primárně zjednodušuje bodový systém pro řidiče a zpřísňuje tresty. Nyní předloha zamíří k posouzení do Senátu.

Anketa

Souhlasíte s možným zvýšením nejvyšší povolené rychlosti na některých úsecích dálnic na 150 kilometrů v hodině?
Ano
72,3 %
Ne
27,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5073 čtenářů.

Víc kamionů o víkendech na silnicích nebude, odmítli poslanci

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám