Hlavní obsah

Miliardář Sehnal zkopíroval radniční měsíčník v Praze-Letňanech a vydal v něm svůj program

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uskupení Krásné Letňany, které v čele s miliardářem Pavlem Sehnalem kandiduje v komunálních volbách v Praze 18, rozeslalo do schránek napodobeninu radničního měsíčníku, kde představuje vlastní program. Podle opozice jde o nekalou kampaň, vedení městské části chystá právní kroky. Sehnal krok hájí tím, že prošvihl uzávěrku, aby mohl dát podobně jako zbytek kandidujících subjektů reklamu do oficiálního listu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Pavel Sehnal

Článek

„Vydat volební speciál v téměř totožném grafickém zpracování jako naše radniční periodikum vnímám jako pokus o manipulaci voličů a šíření dezinformací. Kvůli vzniklé situaci jsme proto svolali mimořádnou radu městské části a další kroky budeme řešit právní cestou,“ sdělil Novinkám starosta městské části Zdeněk Kučera (ANO).

„Zvažuje se předžalobní výzva,“ upřesnil šéf městské části.

Foto: Novinky

Uskupení Krásné Letňany, které v čele s miliardářem Pavlem Sehnalem kandiduje v komunálních volbách v Praze 18, rozeslalo do schránek napodobeninu radničního měsíčníku.

Odkazoval tak na oficiální měsíčník městské části Praha 18 s názvem Letňanské listy. Všem kandidujícím subjektům byla přitom nabídnuta možnost inzerce v předvolebním vydání.

Sehnalovo uskupení Krásné Letňany ale již nyní rozeslalo do poštovních schránek stejnojmenný „předvolební speciál“, který odráží vizuál měsíčníku.

Sehnal: Prošvihli jsme uzávěrku

„Přihlásili jsme se s inzercí ústně včas, ale prošvihli jsme e-mail městské části, kdy jsme měli vlastně potvrdit ústní objednávku,“ vysvětloval nyní Sehnal pro Novinky. „Takže jsme se rozhodli, že půjdeme samostatně svým vlastním číslem,“ doplnil.

„Myslíme si, že je občanům Letňan podrobně vysvětlit volební program, a to se skutečně nedá udělat zkratkovitě na nějaké půl stránce,“ komentoval ale záhy nabízený prostor v měsíčníků. A podotkl, že vlastní postup považuje za férovou politickou soutěž.

Polní nemocnice v Letňanech má být do konce února. Dalších 53 milionů pro miliardáře Sehnala?

Domácí

Zastupitel Ivan Kabický (TOP 09), který v minulých volbách kandidoval se Sehnalem, ale jejichž cesty se následně rozešly, ovšem situaci vidí jinak. „Co jsem se ptal mezi kolegy, většina to odsuzuje s tím, že to zkopíroval, je to nefér a tak dále,“ uvedl pro Novinky.

„Samozřejmě je to pochybení na straně týmu Krásných Letňan. Jejich liknavostí a neschopností se nedostali do uzávěrky,“ shrnul Kabický.

Nejde o první Sehnalovu kauzu

Sehnal stojí také v čele ODA. Už v roce 2018 šla strana právě do voleb pod uskupením Krásné Letňany, které se staly součástí vládnoucí koalice společně s ANO, ODS + Svobodní a TOP 09. 

Prahu 18 tvoří katastrální území Letňan a má zhruba 20 tisíc obyvatel. Sehnal se stal místostarostou, z funkce byl však v roce 2020 odvolán s odůvodněním, že prosazuje vlastní podnikatelské zájmy na úkor Letňan.

Očkovaný miliardář Sehnal odjel do zahraničí. Letňany chtějí jeho rezignaci

Domácí

Do povědomí širší veřejnosti se dostal během koronavirové krize. Nejprve prostředním jím vlastněné firmy inkasoval desítky milionů korun za pronájem areálu Letňany pro polní nemocnici, která nakonec využita nebyla.

Následně se ukázalo, že se nechal přednostně očkovat, když si měl nechat ve vlastní klinice nechat vystavit potvrzení, že je zdravotník.

Krade, parazituje, tepe miliardáře opozice

A nynější Sehnalův postup nyní ostře kritizuje opozice.

„To je pro pana Sehnala charakteristické. Stejně jako předbíhal babičky a dědečky při očkování proti covidu a vymýšlel si pohádky o tom, že je zdravotník, tak tentokrát naprosto bezostyšně krade značku radničních novin, parazituje na ní a snaží se zase předbíhat nekalou kampaní,“ komentoval Novinkám kauzu lídr opoziční Přísahy a spolku Náš Domov Letňany David Červenka.

Celé špatně, znova. Žalobce policii vrátil případ „Prymulovy“ letňanské nemocnice

Domácí

Servítky si nebrala ani volební jednička opozičních Pirátů Eduard Horák.

„Tento způsob kampaně zdá se mi poněkud nešťastným. Jestli má pan Sehnal tohle zapotřebí, tak je mi ho vážně líto. Ostatně v našem předvolebním průzkumu pro něj nehlasoval jediný člověk. Takže trochu chápu, že se vůbec do zastupitelstva nemusí dostat,“ uvedl pro Novinky.

Závěrem byl naopak smířlivější lídr opozičních Zdravých Letňan Zbyněk Walter (za STAN). „Každá strana má před volbami nějaký svůj cíl a vizi. Používá různé možnosti a způsoby, jak se zviditelnit,“ řekl Novinkám.

Reklama

Výběr článků

Načítám