Hlavní obsah

Očkovaný miliardář Sehnal odjel do zahraničí. Letňany chtějí jeho rezignaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Radní pražských Letňan vyzvali miliardáře Pavla Sehnala, aby rezignoval na post zastupitele, jelikož se ukázalo, že se nechal očkovat proti covid-19, ačkoli na vakcínu nárok neměl. Podle ředitele Nemocnice Na Bulovce Jana Kváčka, kde očkování na počátku týdne obdržel, si nechal od své kliniky vystavit potvrzení, že je zdravotník.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Pavel Sehnal na fotografii z loňského roku

Článek

„Jsem v zahraničí. Pošlete mi zprávu SMS. Budu příští týden,“ napsal Sehnal Novinkám, které se mu ozvaly s žádostí o vyjádření.

Na následují dotaz, zda vyhoví radním z Prahy 18 a složí mandát zastupitele, již nereagoval.

Vedení radnice městské části Praha 18 se ve středu distancovalo od jednání Sehnala a vyzvalo ho k rezignaci poté, co se objevily první zprávy v médiích o tom, že se nechal očkovat, ačkoli nepatří k lidem, kteří nyní mají nárok na očkování.

Zeman prosazováním Sputniku zastupuje ruské zájmy, tvrdí senátor Fischer

Domácí

Sám miliardář zdůvodnil v oficiálním vyjádření své přednostní očkování tím, že jako majitel holdingu SPGroup, kterému patří soukromá zubní klinika Bulovka Dental Clinic, je v kontaktu se zdravotním personálem. O to, aby se nechal naočkovat, jej údajně požádali jeho kolegové, dentisté.

Nicméně ředitel nemocnice Kváček pro Seznam Zprávy uvedl, že Sehnalovi opakovaně řekl, že se nechat očkovat nesmí. "Explicitně jsem mu řekl, že se naočkovat nemůže, protože není zdravotník," uvedl. Kvaček. Podle něj se Sehnal dostal k vakcíně na Bulovce právě díky tomu, že si nechal od své kliniky vystavit potvrzení, že je zdravotník.

Podle šestapadesátiletého Sehnala, ale možnost očkování "od prvního března platí i pro jakoby zdravotnický personál včetně recepčních a ředitele". Uvedl, že tuto výjimku mu sdělil jeho zdravotnický personál. Podle Kvačka ale žádná taková výjimka neexistuje.

Risk se vyplatil: K ochraně stačí jedna dávka, britská vláda je nadšená

Koronavirus

Do povědomí veřejnosti se Sehnal nedávno dostal jako majitel letňanského výstaviště, kde loni v říjnu vznikla záložní nemocnice kvůli podzimnímu zhoršování situace v nemocnicích. Využita ale nakonec nebyla. Právě Nemocnice na Bulovce, pod kterou zařízení spadalo, vyčíslila náklady na téměř 100 milionů korun.

Říčany otevřely očkovací centrum, výpadků vakcín se zde nebojí

Domácí

V současnosti jsou vedle zdravotníků přednostně očkováni senioři starší 70 let nebo učitelé. Vedle nich je očkování přístupné také klientům a pracovníkům v sociálních službách, pracovníkům kritické infrastruktury jako hasičům, policistům, záchranné službě či energetikům, ale také medikům a dobrovolníkům.

Reklama

Výběr článků

Načítám