Hlavní obsah

Celé špatně, znova. Žalobce policii vrátil případ „Prymulovy“ letňanské nemocnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kriminalisté se musí znovu zabývat případem záložní nemocnice vybudované předloni na podzim na výstavišti v pražských Letňanech. Dozorující státní zástupce zrušil lednové rozhodnutí o odložení případu, informoval web Aktuálně.cz.

Foto: Jan Handrejch

Polní nemocnice Letňany Bulovka

Článek

Vyšetřovatel prověřoval podezření, zda se tehdejší ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO), v jehož éře byla nemocnice zřízena, nedopustil trestného činu porušení povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci úřední osoby, uvedl již dříve server Seznam Zprávy.

Rozhodnutí o odložení případu zrušil dozorový žalobce z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 2. Podle jeho vedoucího Tomáše Svobody bylo odůvodnění policie natolik vadné, že nesplňuje požadavky trestního řádu. Usnesení mělo podle něj vnitřní rozpor.

„Policejní orgán totiž v odůvodnění usnesení prezentoval především své vlastní úvahy a názory na shromážděný důkazní materiál, a to včetně různých domněnek až konspiračního charakteru, přestože tyto jeho úvahy často neměly podklad v důkazech,” řekl serveru Aktuálně.cz Svoboda. Ve věci nebyl podle něj vyslechnut minimálně jeden důležitý svědek.

Stát chtěl polní nemocnici, teď za ni odmítá Bulovce zaplatit 90 milionů

Domácí

Svoboda loni v prosinci rozhodl, že policií nashromážděné poznatky nepotvrzují podezření na žádný Prymulův delikt, a k zahájení stíhání exministra zdravotnictví proto není důvod. Policie v usnesení navrhla případ odložit, současně ale vyšetřovatel uvedl, že zjištění odkazují na Prymulu a obvinění by bylo namístě.

„Takové tvrzení je však v rozporu s obsahem spisu i závazným právním názorem státního zástupce,” řekl serveru Svoboda. Zdůraznil, že v takové fázi trestního řízení je relevantním pouze právní názor žalobce, nikoliv policie.

Připustil, že řízení může opět skončit odložením, je však podle něj potřeba objasnit nejméně jednu okolnost, uvedl server.

Žalobce zarazil prošetřování Prymuly kvůli zbytečné polní nemocnici v Letňanech

Domácí

Záložní nemocnici v Letňanech postavila armáda v době zesilující epidemie covidu-19 na podzim 2020. Ve výstavních halách mohlo podle plánů najít pomoc až 500 pacientů. Nikdy ale nebyla využita. Fakultní nemocnice Bulovka, kterou k tomu tehdejší ministr zdravotnictví Prymula pověřil, za pronájem místa na letňanském výstavišti zaplatila 58,5 milionu korun bez DPH firmě miliardáře Pavla Sehnala. Jeho společnost ABF si přitom pozemky, kde bylo zdravotnické zařízení v Letňanech připraveno, pronajímá, část dokonce od ministerstva financí, uvedl letos v lednu server Seznam Zprávy.

Případem se vyšetřovatelé začali zabývat loni v dubnu kvůli několika trestním oznámením. Vedení ministerstva zdravotnictví mělo podle policie v době zřízení nemocnice v Letňanech informace, že existuje i nabídka na zřízení záložní nemocnice v prostorách pražské O2 areny, kterou dal zástupce investiční skupiny PPF. „Já jsem ale dostal informaci, že tento prostor úplně nevyhovoval,” uvedl k tomu už dříve Prymula.

Prostory O2 areny, které PPF nabídlo zdarma, ministerstvo zdravotnictví zatím nevyužije

Domácí

Původně měla věc na starost Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ). Státní zastupitelství ale nakonec rozhodlo, že případ bude řešit policie v Praze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám