Hlavní obsah

Má ruce nahoře, odhodil zbraň, prostřelil si hlavu. Policie ukázala další videa z fakulty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policie v úterý na tiskové konferenci zveřejnila další videa z prosincového zásahu proti střelci na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Záběry ukazují zásah v budově fakulty i hledání pozic v okolí k eliminaci střelce. Na videích zazní i ohlášení, že střelec spáchal sebevraždu.

Policie zveřejnila nové video ze zásahu na FF UKVideo: Policie ČR

 
Článek

V úterý zveřejněný videozáznam je doplněním k videu, které policisté ukázali hned druhý den po tragédii. Na záběrech jsou vidět zasahující policisté, jak vcházejí do budovy, evakuace studentů, ale také hledání střelce v budově či ošetřování zraněných.

Policisté v budově postupovali od přízemí, kde panoval klid a ticho. O tom, kde by mohl podezřelý být a zda je jen jeden, neměli zprvu zdání. Informace se k nim postupně dostávaly, jak přicházely poznatky od jejich kolegů zvenčí.

Až ve čtvrtém patře budovy ucítili policisté pach charakteristický pro výstřely a rovněž viděli prostřelené dveře a první oběti.

Odstřelovač měl vraha z fakulty už na mušce, když se zastřelil

Krimi

Zde se policisté rozdělili do dvou skupin, kdy jedna hledala střelce a druhá se začala starat o zraněné.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Zástupci Policie ČR vystoupili 9. ledna 2024 na tiskové konferenci ke střelbě na Filozofické fakultě. Na snímku zleva Vojtěch Motyka, Tomáš Kubík, Martin Vondrášek, Petr Matějček a Michal Tikovský.

Útočník po střelbě v budově vstoupil na ochoz fakulty, odkud pak několik minut pálil na ulici. Před budovou byli nejdřív pouze policisté s krátkými zbraněmi, kteří na vzdálenost 90 až 105 metrů nedokázali střelce eliminovat. Následně ale ve vrchním patře vedlejšího hotelu zaujali pozice policisté z pohotovostní motorizované jednotky.

Jeden z nich dostal střelce na mušku, ale ve chvíli, kdy se tak stalo, pachatel zbraň odhodil na ulici a dal ruce nad hlavu, což policista vyhodnotil tak, že se vzdává. Pak ale pachatel spáchal sebevraždu. Na videu zazní slova zmiňovaného policisty: „Prostřelil si hlavu.“

Vidět jsou na videích také skupinky studentů, kteří se zabarikádovali v učebnách, nebo turisti skrývající se v okolí fakulty.

Vrah z fakulty zasáhl rodinu z Emirátů. Ženu postřelil, když se vracela ke zraněnému manželovi

Evropa

Tragická střelba v hlavní budově Filozofické fakulty UK na náměstí Jana Palacha se odehrála 21. prosince. Čtyřiadvacetiletý střelec, který byl studentem fakulty, zabil 14 lidí a 25 zranil, část z toho těžce. Následně spáchal sebevraždu.

Později vyšlo najevo, že vrah má na svědomí také smrt muže a dvouměsíčního kojence v Klánovickém lese z 15. prosince. Policie našla v jeho domě v Hostouni na Kladensku dopis, v němž se k činu přiznal.

Policejní kontrola nezjistila pochybení

Zásah během uplynulých tří týdnů prověřil Úřad vnitřní kontroly policejního prezidia, podle něhož policisté postupovali „profesionálně a rychle“. Z vnitřní kontroly vzešlo do budoucna pouze doporučení lépe krizově komunikovat. Policisté totiž neinformovali o hrozícím nebezpečí vedení univerzity.

Policie se pokusila v úterý řadu otázek zodpovědět, ale nejasnosti stále zůstávají. Zástupci policie například nedokázali objasnit, proč v budově z preventivních důvodů nezůstala ani jedna ze dvou tříčlenných hlídek, přestože krátce před tragédií nebezpečného střelce v budově hledali.

Relevantně zdůvodnit policie také nedokázala, proč venku nezůstal nikdo s dlouhou zbraní, aby v případě odkrytí střelce na ochozu mohlo dojít k eliminaci.

Zásah ještě prověřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Jde o standardní postup, jelikož došlo k použití mimo jiné služební zbraně. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), pod něhož sbor spadá, počínání policie opakovaně hájil. Policejní prezidium v úterý závěry své vnitřní kontroly předalo GIBS.

Policie se dosud zabývala 165 skutky navazujícími na střelbu na fakultě

Krimi

Střelba na fakultě UK v Praze

Dění okolo střelby na pražské fakultě jsme pro vás sledovali v online speciálu. Podívejte se, co se stalo ve čtvrtek 21. prosince 2023 minutu po minutě.

Mohlo by vás zajímat

Reklama

Výběr článků

Načítám