Hlavní obsah

Odstřelovač měl vraha z fakulty už na mušce, když se zastřelil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Střelce z fakulty měli policisté v jednu chvíli na mušce, vzápětí ale spáchal sebevraždu. Vyplývá to z nových informací o zásahu. Ten byl podle policie v pořádku, jak zněl závěr, který v úterý na tiskové konferenci zveřejnil ředitel Úřadu vnitřní kontroly policejního prezidia Michal Tikovský. Motiv střelce policie stále prověřuje.

Živě: Tisková konference policie k vyhodnocení postupu při útoku na FFUKVideo: Novinky

 
Článek

Na úterní tiskové konferenci policisté promítali novinářům komentované videozáznamy z jednotlivých fází zásahu.

Zástupce vedoucího pohotovostní motorizované jednotky Policie ČR Josef Jeřábek popsal situaci, na kterou došlo v 15:19, kdy se jeho kolegové snažili dostat na úroveň střelce, který byl nahoře na budově fakulty, když využili vedlejšího hotelu.

Ačkoliv výškově byli stále pod ním, jeden z nich ho dostal tzv. na mušku.

Policie se dosud zabývala 165 skutky navazujícími na střelbu na fakultě

Krimi

„Čekali, až se přiblíží k ochozu. Ve chvíli, kdy k tomu došlo a jeden z policistů ho měl na mušce, pachatel zahodil zbraň a bylo slyšet, jak dopadla na zem,“ řekl policista s tím, že ze zbraně rovněž padl výstřel, který poškodil policejní vozidlo.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Zástupci Policie ČR vystoupili 9. ledna 2024 na tiskové konferenci ke střelbě na filozofické fakultě. Na snímku policejní prezident Martin Vondrášek a ředitel pražské policie Petr Matějček

Pak dal najednou střelec prázdné ruce nad hlavu. „Policista to vyhodnotil, že se vzdával. Pak ale vzal střelec do ruky zbraň a spáchal sebevraždu,“ dodal policista s tím, že vrah ukončil svůj život brokovnicí.

Na střelce o něco dříve mířil i jeden z policistů u Rudolfina, a to ze vzdálenosti zhruba 100 metrů. Bylo to krátce poté, kdy se vrah objevil na ochozu fakulty, kde začal dělat krátké, několikasekundové výpady k zábradlí.

Má ruce nahoře, odhodil zbraň, prostřelil si hlavu. Policie ukázala další videa z fakulty

Domácí

Příště lépe komunikovat

Úřad podle Tikovského nezjistil v policejním postupu pochybení, ale do budoucna doporučil lepší krizovou komunikaci. Ohledně vypátrání střelce zvolili podle kontroly policisté adekvátní prostředky.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Zástupci Policie ČR vystoupili 9. ledna 2024 na tiskové konferenci ke střelbě na filozofické fakultě. Na snímku zleva Vojtěch Motyka, Tomáš Kubík, Martin Vondrášek, Petr Matějček a Michal Tikovský u videa ze zásahu

„Úřad vnitřní kontroly policejního prezidia nezjistil pochybení v postupu příslušníků policie. Postup policie proti aktivnímu střelci byl v souladu s předpisy, zásah byl rychlý a profesionální. Postup při evakuaci byl správný a nijak se nevymykal zásadám při útoku aktivního střelce,“ prohlásil Tikovský.

Tikovský zdůrazňoval, že je při hodnocení zásahu nutné brát stále v úvahu, jaké informace vždy v danou chvíli policisté měli. Výchozí informací podle něj bylo, že na cestě do Prahy je student, který má sebevražedný úmysl, je držitelem několika zbraní a v místě jeho bydliště byl nalezen mrtvý člověk.

Kobza se omluvil za výrok, že vrah z fakulty byl produktem inkluzivního školství

Domácí

Tikovský připustil pouze pochybení v komunikaci s vedením fakulty. Z vnitřní kontroly tak vzešlo do budoucna doporučení lépe krizově komunikovat. Policisté o tom, že hledají studenta, který může být ozbrojen a má sebevražedné sklony, informovali pouze zaměstnance fakulty, s nimiž při pátrání mluvili na chodbách budov.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Zástupci Policie ČR vystoupili 9. ledna 2024 na tiskové konferenci ke střelbě na filozofické fakultě. Na snímku zástupce vedoucího odboru PMJ Josef Jeřábek u videa ze zásahu

Tragická střelba v hlavní budově Filozofické fakulty UK na náměstí Jana Palacha se odehrála 21. prosince. Čtyřiadvacetiletý střelec, který byl studentem fakulty, tehdy zabil 14 lidí a 25 zranil, část z toho těžce. Následně spáchal sebevraždu.

Později vyšlo najevo, že vrah má na svědomí také smrt muže a dvouměsíčního kojence v Klánovickém lese z 15. prosince. Policie našla v jeho domě v Hostouni na Kladensku dopis, v němž se k činu přiznal. Totožný dopis měl u sebe i na fakultě.

Podezřelý ze střelby v Klánovicích a na fakultě získal podle policistů zbraně legálně, nakoupil je v loňském roce. Policie pracuje s verzí, že si pořídil půjčku.

Motiv se stále prověřuje, v souvislosti s Klánovicemi policie ale vyloučila vztahový motiv.

Pieta za oběti z filozofické fakulty. Účast byla obrovská

Domácí

Zásahem se zabýval Úřad vnitřní kontroly policejního prezidia a prověřuje ho i Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Jde o standardní postup, jelikož došlo k použití mimo jiné služební zbraně. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), pod něhož sbor spadá, počínání policie opakovaně hájí.

Policie zveřejnila nové video ze zásahu na FF UKVideo: Policie ČR

Vrah z fakulty zasáhl rodinu z Emirátů. Ženu postřelil, když se vracela ke zraněnému manželovi

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám