Hlavní obsah

Kyjovem projel vůz plný „šlahačů“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není to historický zvyk, ale akce, která se zalíbila, a možná vzniká nová tradice. Nětčický mužský pěvecký sbor vyráží na velikonoční šlahačku, pro neznalé slováckého nářečí, pomlázku, s koňmi taženým vozem. Kyjov na Hodonínsku tak zažil i jiné Velikonoce.

Foto: Milan Vojtek, Právo

„Něčičáci“, členové mužského pěveckého sboru z Nětčic, části Kyjova na Hodonínsku, vyrazili na velikonoční výpravu s vozem

Článek

Historie výprav na velikonoční obchůzku v koňském povozu se začala psát v roce 2015.

„Samozřejmě, že Velikonoce a velikonoční zvyky, kam patří obchůzka, dodržuji od mládí,“ řekl Právu nastávající sedmdesátník Petr Nikl z mužského pěveckého sboru z kyjovské části Nětčice. „My jsme sice Nětčice, ale jako sbor si říkáme Něčičáci. To „t“ se při řeči vynechává, víte,“ upozornil.

V roce 2015 se pak zrodil nápad vyrazit na velikonoční cestu vozem. Mezi členy mužského pěveckého sboru měl kladný ohlas, a tak se dočkal proměny ve skutečnost. Pak po několik let dostala přednost tradiční verze svátků jara, až zase vloni usedli členové sboru do vozu.

„Kluci, kteří k nám přišli před pěti lety, to chtěli zažít, jenže se do toho připletl covid, tak jsme Velikonoce na voze spáchali zase až vloni,“ řekl Nikl. To už bylo jasné, že i v dalším roce padne volba na zvláštní mobilní formu obchůzky. „Koně i s kočím přijeli ze Šardic. Vůz máme půjčený od kamarádů z Boršova. Už ale asi naposledy, protože rekonstruujeme vlastní a příští rok s ním chceme vyjet,“ pokračoval Nikl. Současně tak potvrdil, že v novém zvyku chtějí pokračovat i v dalších letech.

Velikonoce vrcholí. V Lukavci opět rajtovali kolem osení, kříž se nelíbal

Domácí

„Ne, vážně to není historická tradice. Velikonoce na voze nebývaly. Ale možná vzniká tradice nová,“ pokračoval. Na voze dál naplňují program velikonoční výpravy tak, jak byli zvyklí. „Máme v plánu nějakých čtrnáct zastávek, u přátel, členů krůžku, kteří nám otevřou a nechají se vyšlahat,“ dodal Nikl.

Úderem deváté se vůz vydal na cestu po jednotlivých zastávkách, kde na členy sboru po rituálu šlahačky čekalo i nějaké pohoštění a samozřejmě nezbytná mašle na velikonoční nástroj, v kraji zvaný žila. A přišlo i na nečekané setkání s dalšími krojovanými, o jednu až dvě generace mladšími. „Jakú malá žilu máte,“ smáli se mladí folkloristé v dobrém rozmaru.

Vy ste mladí, kdo by se s tím tahal,“ dostalo se jim odpovědi. Tím ovšem špičkování skončilo a obě skupinky se společně zhostily velikonoční povinnosti a samozřejmě si spolu i zazpívaly.

„To je poprvé, co jsme se takto na obchůzce potkali. Pěkný zážitek. Je dobře, že mladí ve zvycích pokračují,“ řekl Nikl. Podle něj jim i s vozem potrvá až do odpoledne, než všechny zastávky objedou.

Velikonoční symboly a tradice, o kterých málokdo ví

Velikonoce

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám