Hlavní obsah

Velikonoční symboly a tradice, o kterých málokdo ví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V souvislosti s Velikonocemi si asi každý vybaví pomlázku, pečení velikonočního beránka nebo barvení kraslic. Existují ale i tradice a obřady, které většina společnosti nezná. Řeč je o tradicích křesťanských, na které můžete narazit například při návštěvě kostela.

Foto: Člověk a víra, Ivana Bůžková

Mytí nohou na Zelený čtvrtek v kostele

Článek

Velikonoce jsou pro křesťany nejdůležitějšími svátky v roce. Jsou oslavou Kristova zmrtvýchvstání, a proto jsou ztělesněním světla a naděje. Příprava na Velikonoce začíná už šest týdnů před jejich začátkem, a to Popeleční středou. Ta je zároveň začátkem křesťanského postního období, které následuje po skončení masopustních oslav.

Letos připadá Velký pátek na 29. března, Boží Hod velikonoční se slaví 31. března a Velikonoční pondělí 1. dubna 2024.

Jak se počítají termíny Velikonoc

Velikonoce

Křesťané intenzivně prožívají celý týden, který nazývají svatým. Svatý týden začíná Květnou nedělí a končí Velkou nocí z Bílé soboty na nedělní Boží Hod Velikonoční.

Velikonoční dny
Květná neděle - Ježíš přijel do Jeruzaléma. Svěcení kočiček
Pondělí, úterý, Škaredá středa - vrchol postní doby
Zelený čtvrtek - Poslední večeře Ježíše a apoštolů - mytí nohou
Velký pátek - Ježíš nese kříž na popraviště a je ukřižován. Křížová cesta a připomínka ukřižování, den přísného postu
Bílá sobota - Ježíš je v hrobě, slavnostní vigilie po západu slunce
Boží Hod (neděle) vzkříšení Ježíše Krista - oslavy Zmrtvýchvstání Páně, svěcení pokrmů

Pojďte se s námi podívat za zdi kostela, kde se touto dobou děje mnoho krásného a zajímavého. Když budete chtít, můžete se přitom zúčastnit také! Máme pro vás tip na nádhernou mši při svíčkách nebo rodinné výlety za barokními kapličkami.

Velikonoční barevné dny: Křesťanské tradice od Květné po Bílou neděli

Velikonoce

Představíme si také několik zajímavých symbolů, u kterých se vsadíme, že nevíte, co znamenají. Co myslíte, že symbolizují kočičky, pět zrnek kadidla nebo alfa a omega?

Foto: Člověk a víra, Dominik Novák

Připalování svíček o Bílé sobotě - rituál symbolizuje Ježíšovo vítězství nad smrtí a pro křesťany je znakem šíření světla a naděje.

Méně známé velikonoční symboly

Kočičky. Narašené větvičky jsou symbolem Květné neděle (poslední před Velikonocemi, začátek tzv. Svatého týdne). Křesťané si připomínají slavnostní příjezd Krista do Jeruzaléma, při kterém mu lidé udělali koberec z palmových ratolestí. Nedělní mši proto předchází průvod, při kterém se zpívá a kočičky se kropí svěcenou vodou. Květná neděle je spolu s Velkým pátkem jedinou příležitostí zaslechnout v kostele vícehlasé pašijové zpěvy, tj. úryvky z evangelií o utrpení a smrti Ježíše Krista.

Mytí nohou v kostele. Zelený čtvrtek je den, kdy si připomínáme Poslední večeři Ježíše s jeho apoštoly. Kristus už věděl, že zemře, a tak chtěl symbolicky shrnout svůj život, rozloučit se a otevřít dveře budoucnosti. V kostele v tento den při mši farář myje nohy několika věřícím, čímž odkazuje k události v Bibli. Ježíš umyl nohy svým učedníkům před večeří, což tehdy byla práce otroků. Tím chtěl ukázat, že vládnout znamená sloužit.

Odlétání zvonů na Zelený čtvrtek. Na Zelený čtvrtek, při mši na památku Poslední večeře, ze sebe kostelní zvony a varhany vydají co nejhlasitější zvuk, a pak náhle utichnou a až do Bílé soboty se v kostelech nehraje ani nezvoní. Lidem to připomíná, že se děje něco závažného, blíží se okamžik, kdy byl Kristus zrazen a ukřižován. Namísto zvonů se v kostele používají řehtačky. Někdy se také říká, že zvony odletěly do Říma.

Ohně před kostelem. Na Bílou sobotu večer po západu slunce opouští křesťany smutek a přichází naděje, blíží se totiž Ježíšovo zmrtvýchvstání. Lidé se scházejí před kostelem, kde zapalují oheň, který farář posvětí. Následuje mše, zprvu ve zcela zhasnutém temném kostele. Věřící si jeden od druhého připalují svíčky a zpívají. Jako první si zapálí svoji svíčku od paškálu kněz a od něj si pak světlo předávají věřící. Potemnělý kostel se pak najednou rozsvítí a v určený okamžik začnou opět hrát varhany, rozsvítí se světla a rozezní se zvony. Tento působivý rituál symbolizuje Ježíšovo vítězství nad smrtí a pro křesťany je znakem šíření světla a naděje.

Zdobená obří svíce se jmenuje paškál. Vzít si někoho na paškál znamená posvítit si na něj. Toto známé lidové rčení je odvozené od názvu velké svíce, která se zapaluje během obřadu v noci před Velikonoční nedělí. Svíce hoří v kostelech po celou velikonoční dobu a váží klidně i více než deset kilogramů. Rozsvícení svíce symbolizuje nový život a zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Původně se při obřadech v kostele používaly olejové lampičky, od 8. století pak mniši začali vyrábět zdobené svíce s řadou symbolů vyprávějících příběh křesťanství.

Pět zrnek kadidla. Na paškálu je vyznačen kříž, který upomíná na ukřižování Krista. Na začátek bohoslužby se do něj venku před kostelem u ohně zasazují kadidlová zrna – pět zrnek symbolizuje hřeby na rukou, na nohou a v srdci.

Alfa a omega. Na paškálu jsou také vyryta nebo nakreslena dvě řecká písmena - alfa a omega. Alfa je v abecedě první, omega poslední. Společně tedy symbolizují začátek a konec, koloběh života, vítězství světa nad tmou a života nad smrtí i skutečnost, že Bůh je počátek i konec všeho.

14 zastavení u kapliček křížové cesty. Křížové cesty najdeme všude po naší republice a právě o Velikonocích je ideální čas je navštívit. Řada z nich je ve formě kapliček postavena pod širým nebem v okolí vesnic a poutních míst. Křesťané navštěvují křížové cesty každý pátek po celou předvelikonoční postní dobu. Jde o 14 zastavení, symbolizujících Kristovu cestu s křížem na Golgotu, kde byl popraven. Bývají velice krásně ztvárněné, setkat se můžeme s obrazy, sochami nebo půvabnými kapličkami v krajině. Křížovou cestu ve formě obrazů na zdi najdeme také téměř v každém kostele.

Žehnání jídlu. V neděli na Hod Boží (Zmrtvýchvstání Páně) končí doba postní. Radost z vítězství života se slaví velikou hostinou, v řadě kostelů nosí křesťané výběr pochutin, aby si je nechali požehnat při mši svaté. Věřící tak přinášejí do kostela košíky plné všelijakých dobrot k požehnání.

Velikonoční vaření: recepty na jehněčí, králičí, kuřecí či hlavičku

Velikonoce

Tipy na výlety nejen o Velikonocích

Vydejte se na svou vlastní křížovou cestu:

  • Římov u Českých Budějovic

Jednou z nejvěrnějších křížových cest u nás je barokní pašijová cesta v Římově u Českých Budějovic. Příjemná pětikilometrová procházka vás provede mezi 25 kapličkami rozmístěnými v členitém terénu tak, aby co nejvěrněji napodobovaly cestu, kterou Ježíš s křížem absolvoval v Jeruzalémě. Hezký popis Křížové cesty najdete přímo na stránkách obce Římov.

  • Lhotka – umělecky hezky zpracovaná křížová cesta

Velice neobvyklá křížová cesta se nachází v kostele Panny Marie Královny Míru v pražské čtvrti Lhotka. Její zastavení totiž neukazují tradiční utrpení Ježíše Krista, ale utrpení člověka v průběhu dějin. Tuto křížovou cestu navrhl v politicky těžkých dobách po Pražském jaru lhotecký kněz Vladimír Rudolf a z umělé pryskyřice ji na začátku sedmdesátých let zhmotnil Karel Stádník. Její popis najdete na stránkách lhotecké farnosti. 

Velice půvabné jsou také křížové cesty na pražském Petříně nebo v Mníšku pod Brdy. Tu pro vás nejbližší nebo nejvhodnější nejsnáze vyberete zde.

  • Bílá sobota – mystická mše při svíčkách

Na Bílou sobotu večer můžete zažít nejkrásnější mši v roce. Tajuplně působící svátost světla střídají zpěvy, křest dospělých věřících a čtení z Bible. Slavnost je otevřena všem a rozhodně stojí za návštěvu. Mše se nazývá Velikonoční vigilie a slaví se v každé farnosti. Měla by začít po západu slunce, proto se čas začátku může místně i ročně lišit podle data a počasí.

Bílá sobota je pro křesťany dnem smutku. Velká noc ale přináší konec truchlení

Velikonoce

Přesný čas, kdy liturgie v jednotlivých kostelech začínají, najdete většinou na dveřích kostela nebo na webu nejbližší farnosti. Pořad velikonočních bohoslužeb bývá specifický, proto se podívejte na místo, kam byste v sobotu chtěli zajít nebo na webové stránky farnosti, které najdete přes webové stránky Cirkev.cz.

Výběr článků

Načítám