Hlavní obsah

Klaus: Útok Ruska změnil svět

Bývalého prezidenta Václava Klause ruská agrese vůči Ukrajině šokovala. Jde podle něj o útok, který změnil svět. Rusko ve čtvrtek napadlo Ukrajinu, která vyhlásila válečný stav.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bývalý prezident ČR Václav Klaus

Článek

„Radikální zvrat, který nastal dnes ráno, nás nejen překvapil, ale i šokoval. Napadení suverénní země je neakceptovatelné a je potřeba jej odsoudit,” uvedl ve čtvrtek Klaus prostřednictvím svého institutu s tím, že prý očekával od Ruska rozumné chování.

Lituje nejen lidského neštěstí a utrpení, které agresi provází, ale i toho, že nebylo využito mírového řešení sporu, „jehož je Ukrajina do značné míry jen tragickou obětí”.

Rusko je přesvědčeno, že nemůže nic ztratit, míní Klaus

Domácí

Podle Klause z Ruska již nikdo nesejme odpovědnost za krveprolití. Část odpovědnosti bude podle něj i na každém, „kdo mohl a snad ještě může přispět k okamžitému zastavení vojenských akcí,” uvedl.

Napadení Ukrajiny ostře odsoudil i prezident Miloš Zeman, podle něhož jde o iracionální krok. „Jedná se o akt nevyprovokované agrese, který je třeba odsoudit nejen slovy, ale i činy,“ uvedl Zeman a dodal, že ”šílence je třeba izolovat”.

Mýlil jsem se, šílence je potřeba izolovat, prohlásil Zeman

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám