Hlavní obsah

Jurečka žádné omezování výchovného nechce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zrušit nebo omezit příplatek 500 Kč k důchodu za každé vychované dítě, tzv. výchovné, který se bude nově vyplácet od ledna, je zcela nepřijatelné pro ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečku (KDU-ČSL).

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda KDU-ČSL a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka

Článek

V neděli se tak ostře vymezil vůči ministrovi financí Zbyňku Stanjurovi (ODS), který se v sobotním Právu vyslovil pro zrušení plošného vyplácení výchovného. „Nechci dělat změny ve výchovném, nechci ho rušit,“ zdůraznil v neděli Jurečka v TV Prima.

Podle něho bude mít ČR pořád demografické problémy, pokud stát neocení to, že lidé vychovávají děti i za cenu nižších výdělků.

Zrušení navrhla rada vlády

Připustil, že vláda kvůli rozpočtovému deficitu a rostoucímu zadlužení sice musí škrtit výdaje, ale připomněl, že důchodový systém stojí právě na tom, že přijdou další generace.

Stanjura: Chci stavební spoření bez podpory a omezit výchovné

Ekonomika

„Výchovné ocení naše babičky, maminky, které nás vychovaly a obětovaly se. Prosadili jsme ho proto, že mají nižší vyměřovací základ na důchodech. Zásluhovost není jenom o tom, kolik člověk vydělával, ale také o výchově dětí,“ dodal Jurečka.

Vyplácení pětistovky k důchodu za každé vychované dítě začne v lednu. Příjemcem bude rodič, který se o dítě staral primárně, většinou tedy matka. Výchovné prosadila v minulém volebním období vláda ANO a ČSSD. Lidovci ho také dlouhodobě podporovali a navrhovali. Zrušení výchovného nyní kabinetu navrhla Národní ekonomická rada vlády (NERV) spolu s úpravou valorizací důchodů.

Současně rada chce změny podpory spoření ve 3. pilíři či automatického zvyšování důchodového věku podle doby dožití.

Stát bude mít pořád demografické problémy, pokud neocení i to, že lidé vychovávají děti
Marian Jurečka

Šéf státní kasy Stanjura by výchovné omezil. „Myslím si, že to je příliš plošné a příliš drahé pro penzijní systém. Parametry mohou být počet dětí, příjem rodiny, výše důchodu. To vše je k debatě,“ řekl v sobotním Právu Stanjura.

Zatímco u lidovců by s návrhem na změnu u výchovného Stanjura narazil, koaliční TOP 09 je ochotna o věci debatovat. „TOP 09 má za hlavní prioritu snížení zadlužení Česka. Prosadili jsme v rámci koalice intenzivní jednání na toto téma a v něm jsme otevřeni ke všem návrhům NERV, včetně úpravy tzv. výchovného,“ řekla v neděli Právu předsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová. Oslovení zástupci STAN a pirátů Právu na dotaz o jejich postoji neodpověděli.

První rok vlády: Finance nezkrotila, rozpočtový schodek zůstal obří

Domácí

Proti rušení a omezování výchovného je zásadně opozice. „Opakuji to stále, že ministr Stanjura musí hledat zdroje jinde, a ne během krize sahat do peněženek lidí, v tomto případě dokonce seniorů,“ sdělila Právu šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

„Jakékoliv snahy o omezení výchovného považuji za nepřijatelné,“ dodal pro Právo poslanec SPD Jan Hrnčíř.

Stavební spoření má sloužit svému účelu

Vláda pětikoalice se chce na změnách ve fiskální či sociální politice dohodnout v průběhu příštího roku.

Jurečka se v neděli také vymezil vůči Stanjurově návrhu na zrušení státní podpory stavebního spoření. Byl by ho ale ochoten upravit tak, aby bylo zacílené a sloužilo svému účelu, tedy bydlení, nikoliv třeba na nákup auta. „Výrazné změny parametrů ano, ale nechci ho rušit, protože to doplňuje možnost rodin, jak investovat do rekonstrukcí,“ uvedl Jurečka.

Tři ze čtyř Čechů mají obavy z rostoucích nákladů na bydlení, očekávají pomoc od státu

Finance

Reklama

Výběr článků

Načítám