Hlavní obsah

„Jste posedlí Babišem, je to diagnóza.“ Sněmovna řešila lex Babiš

Aktualizováno

Novelu zákona, která má zpřísnit střet zájmů a přezdívá se jí „lex Babiš“, poslanci ve středu projednat nestihli. Nejprve poslanci ANO neúspěšně žádali přerušení projednávání bodu, následně si krátce po poledni ANO vyžádalo přestávku do konce jednacího dne.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Berenika Peštová (ANO) na jednání Poslanecké sněmovny 8. února 2023.

Článek

Jeden z pozměňovacích návrhů k novele míří proti politikům, kteří vlastní určitým způsobem média. Tím je i šéf ANO Andrej Babiš, jenž má ve svěřenských fondech holding Agrofert, pod který patří i mediální skupina Mafra, jeden z největších mediálních domů v Česku.

Poslanci ANO od rána dávali najevo, že chtějí raději řešit jiná témata. Nejprve zhruba hodinu a půl navrhovali na program schůze zařadit různé body, čímž oddalovali začátek jednání. Mezi navrhovanými body bylo například „chování vládnoucí pětikoalice“, „ohrožení sociálních služeb s nadregionální působností“ či „vysvětlení plánované daně z nemovitostí“.

O všech navržených bodech následně zákonodárci hlasovali, podle očekávání je vládní poslanci většinou svých hlasů shodili ze stolu.

Projednání zarazila přestávka ANO

Když došlo na návrh zákona o střetu zájmů z pera skupiny zákonodárců vedených Jakubem Michálkem (Piráti), poslanci ANO ho zkritizovali, a to i v osobní rovině.

„Michálek, když se na něho kouknu, tak vidím velkou nulu, co se týká toho, co v životě dokázal. Jeho posedlost Babišem je neskutečná. Je to normální diagnóza, měl by se léčit,“ pustila se do něj například poslankyně ANO Berenika Peštová.

„Nechceme, aby takové věci procházely na sílu, protože bychom se stejně obrátili na Ústavní soud. Dnes je to Andrej Babiš, zítra to bude kdokoliv z vás, koho si někdo vybere,“ doplnila a vyzývala předsedy klubů, aby se dohodli na konstruktivním postupu.

Poslanci ANO opakovaně navrhovali přerušení projednávání bodu. Například Milan Brázdil či Jana Mračková Vildumetzová chtěli přerušení projednávání do konce prosince roku 2024. I tyto návrhy byly zamítnuty.

Okolo poledne Radek Vondráček z ANO navrhl, zřejmě s ohledem na nižší počet zákonodárců v sále, přerušení bodu do příští schůze Sněmovny. Ani to se neshledalo s úspěchem.

Dokončení projednání bodu tak zabránila až šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová, která si vzala pauzu do konce jednacího dne. „Vidíme, že v takové atmosféře se moc jednat nedá. Projednáváme tu nekonfliktní zákon. My bychom to podpořili, kdyby tu nebylo přílepku nestandardně načteného namířeného proti jednomu člověku, protože ten druhý člověk (Michálek) je tím prvním (Babišem) posedlý. My nechceme v této atmosféře jednat,“ zdůvodnila Schillerová pauzu do středečních 14 hodin, kdy končí jednací den.

Poslanci se tak znovu sejdou ve čtvrtek v 9 hodin ráno.

Babišův plán: poslancem do jara, zklidnit ANO a rozjet kampaň

Domácí

„Čekáme odpor i obstrukce“

Koalice potíže ze strany ANO očekávala. Michálek již v úterý k normě poznamenal, že Sněmovna bude změnu zákona o střetu zájmů projednávat po víc než roce a že získala podporu všech klubů s výjimkou jednoho.

„Čekáme, že tu bude odpor jedné politické strany z opozice. Vypadá to přitom, že ani druhá opoziční strana (SPD) s tím nebude mít problém. Připravujeme se ale i tak na možnost, že tu bude nějaká obstrukce,“ řekl.

Změnu chce konkrétně přidat do novely o změnách v takzvaném dohledovém úřadu. Navrhl tam vložit pozměňovací návrh, který zpřísňuje zákaz vlastnictví médií a přijímání dotací a investičních pobídek.

„Díky tomu bude jasně oddělená politická, ekonomická a mediální moc,“ řekl v úterý Michálek.

Konkrétně by nově podle novely politici nemohli převádět média na osobu blízkou nebo právě do svěřenského fondu, za porušení povinností by hrozily vyšší pokuty. A úřady by mohly nařídit i prodej média.

Babiš po nabytí účinnosti ustanovení o zákazu vlastnictví médií a získávání dotací a investičních pobídek v roce 2017 vložil akcie svých firem Agrofert a SynBiol do svěřenských fondů. Pod Agrofert spadá i skupina Mafra, jež patří k největším mediálním domům v Česku.

Babiš je tady, pochvalovala si Schillerová ve Sněmovně. V sále šéf ANO nevydržel dlouho

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám