Hlavní obsah

Školákům na jihu Čech hrozí, že budou muset mít roušku i při výuce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina žáků jihočeských škol bude muset od pondělí povinně nosit roušky i během výuky. Nové opatření v úterý projednala bezpečnostní rada kraje. Nařízení, které má snížit šíření koronaviru, se týká žáků druhých stupňů základních škol, středních škol a studentů vysokých škol. ČTK to řekla ředitelka jihočeské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová. Později informaci doplnila, že k nařízení se ještě musí vyjádřit ministerstva školství a zdravotnictví.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Ilustrační foto

Článek

"Pokud s tím budou (ministerstva) souhlasit, můžeme (krajská hygienická stanice) to nařízení vydat," řekla Kotrbová.

„Je to reakce na to, jak se šíří koronavirus právě ve školách. V současnosti jich jsou v kraji přibližně čtyři desítky (škol), kdy se u žáků nebo pedagogů nákaza projevila,” řekla Kotrbová.

Od pondělí tak možná školáci budou muset mít roušku prakticky po celý den. Dosud je nosili hlavně ve společných prostorách, jako jsou například chodby. Kotrbová dodala, že nařízení se netýká žáků tříd prvních stupňů ZŠ. „U těch nejmenších dětí to vnímáme jako problematické,” řekla.

Cestující v metru bez roušky neposlechl hlídku, skončil v poutech

Krimi

Bezpečnostní rada kraje dnes také rozhodla o tom, že testy na koronavirus budou lidé podstupovat až v 10. den karantény. Nyní absolvovali jeden test na začátku karantény a opakovaný po čtyřech až pěti dnech. Opatření vyplývá z údajů, že nákaza se může projevit až po delším čase.

V Jihočeském kraji hygienici v současnosti evidují 570 lidí s koronavirem. Denně přibývá v průměru kolem tří desítek nových pacientů.

Bavorští školáci mají povinné roušky. Zatím na dva týdny

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám