Hlavní obsah

„Já o žádné dohodě nevím.“ STAN a Piráti se přetahují, kdo nominuje eurokomisaře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vládní hnutí STAN a Piráti se přetahují o to, kdo po volbách do Evropského parlamentu nominuje kandidáta na eurokomisaře. Podle zástupců STAN existuje dohoda, že místo patří jim. Dokonce už mají možnosti, kým by ho obsadili. Piráti ale tvrdí, že žádná dohoda není a mandát eurokomisaře chtějí také.

Foto: Novinky

Marcel Kolaja (Piráti)

Článek

„V rámci koaličního jednání bylo dohodnuto – a mám to zprostředkovaně, nebyl jsem u toho - že na tu pozici bude navrhovat kandidáta hnutí STAN,“ uvedl v souvislosti s postem eurokomisaře v podcastu PoliTalk Novinek místopředseda STAN Jan Farský. Podobně mluví i další zástupci hnutí.

Ve vládní pětikoalici totiž má být neformální dohoda, že eurokomisaře bude nominovat koalice Piráti a Starostové, která společně po volbách do Poslanecké sněmovny už nevystupuje.

Zástupci STAN tvrdí, že se obě strany domluvily, že místo patří starostům. Vysvětlují to například počty ministerstev - zatímco hnutí STAN má ve Sněmovně druhý největší vládní klub s 33 poslanci, dostalo čtyři ministerstva. Piráti mají s pouhými čtyřmi poslanci tři resorty.

Škatulata ve vládě: Místo Balaše Bek, na ministra by se mohl posunout náměstek 

Domácí

STAN tak s místem počítá a má už dokonce několik jmen, která by je mohla obsadit. Jedním z nich je právě Farský, ve hře je ale i ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela, jak také potvrdil v rozhovoru Farský.

Ten zmiňoval i současného ministra pro evropské záležitosti Mikuláše Beka. Ve čtvrtek se ovšem ukázalo, že Bek by měl zamířit na ministerstvo školství místo Vladimíra Balaše, který chce ze zdravotních důvodů skončit.

Piráti: Dohoda není, místo chceme také

Piráti však tvrdí, že žádná dohoda není. „Já o žádné takové dohodě nevím. Současně musím říct, že zcela jistě neexistuje žádný mandát pro nikoho v Pirátské straně, kdo by něco takového měl se STAN vyjednat,“ upozornil Novinky první místopředseda Pirátů a europoslanec Marcel Kolaja.

„Prohlášení od kolegy ze STAN mi přijde neseriózní. Protože v celé koalici je dohoda na tom, že na post komisaře budou nominovat Piráti a Starostové,“ zdůraznil.

Sám si totiž na funkci eurokomisaře myslí. „Měl bych zájem,“ potvrdil Novinkám.

„Nicméně jsme strana s velmi silnou vnitřní demokracií. To znamená, že u nás by probíhal transparentní výběr, kdy by kandidáti prošli de facto skrz primární volby. Zatím jsem nezaznamenal nikoho dalšího, kdo by o post stál, ale to neznamená, že by se někdo jiný nepřihlásil,“ poznamenal.

Šéf Pirátů Ivan Bartoš se k dohodě vyjadřuje neurčitě. „Nominace připadá dle domluvy koalici Pirátů a Starostů. Vše ostatní je předmětem vnitrokoaliční dohody,“ řekl pouze Novinkám.

„Ať s nominací přijdou obě strany“

Kolaja zároveň navrhuje, aby s kandidátem přišly obě strany a finální výběr nechaly na novém vedení Evropské komise.

„Měli bychom se soustředit na to, aby Česká republika měla co nejlepší portfolio. Prospělo by po všech stránkách, kdyby Piráti udělali jednu nominaci a Starostové druhou. A potom by česká vláda mohla představit nově zvolené předsedkyni Evropské komise, která bude sestavovat kolegium, dvě nominace. A v rámci vyjednávání o portfoliu by padlo rozhodnutí, kdo z těch dvou nominací bude komisařem,“ navrhuje.

Českou eurokomisařkou je už druhé volební období Věra Jourová, která byla nominovaná hnutím ANO. Nová Komise musí vzniknout do šesti měsíců od voleb do Evropského parlamentu, které budou příští rok v květnu.

V poslední době se ale v souvislosti s mandátem eurokomisaře mluví například i o neúspěšné prezidentské kandidátce a bývalé rektorce Danuši Nerudové. Ta nevyloučila kandidaturu v eurovolbách. Podle informací Novinek o ní jedná s několika stranami včetně STAN i Pirátů.

Už ne Spolu? Europoslanci ODS se chtějí pro další volby trhnout

Domácí

Výběr článků

Načítám