Hlavní obsah

Škatulata ve vládě: Místo Balaše Bek, na ministra by se mohl posunout náměstek 

Aktualizováno

Ministra školství Vladimíra Balaše (za STAN) by ve funkci mohl vystřídat současný ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek (za STAN), potvrdil Právu šéf hnutí Vít Rakušan. Balaš chce ve funkci skončit kvůli zdravotním problémům. Podle informací Novinek by Beka mohl nahradit náměstek z ministerstva zahraničí Martin Dvořák.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Mikuláš Bek

Článek

„Potvrzuji, že Vladimír Balaš požádal o uvolnění z funkce a předsednictvo na svém jednání navrhlo na pozici ministra školství Mikuláše Beka,“ řekl Právu předseda STAN Vít Rakušan.

„Dokud nominaci neschválí celostátní výbor, nebudeme situaci dále komentovat,“ dodal. Mluvčí STAN Sára Beránková Novinkám řekla, že celostátní výbor by se mohl sejít příští týden.

Beka by podle informací Novinek mohl vystřídat současný náměstek na ministerstvu zahraničí Martin Dvořák, potvrdilo redakci několik zdrojů. „Je to jen neschválený návrh,“ uvedla Beránková pro Novinky.

Ministr školství Balaš skončí

Domácí

Bek je zároveň ministrem a senátorem. Působil jako vysokoškolský učitel, do roku 2019 byl rektorem Masarykovy univerzity v Brně, předtím jejím prorektorem.

Dvořák byl diplomatem v Kuvajtu, také dělal primátora v Hradci Králové. Náměstkem na ministerstvu zahraničí je od prosince 2021.

Balaš chce ve funkci skončit kvůli dlouhodobým zdravotním problémům. „Ty mi bohužel v posledních týdnech nedovolovaly se věnovat agendě ministra školství tak, jak bych sám chtěl,“ řekl Novinkám. Ve čtvrtek tak požádal předsednictvo STAN o uvolnění z funkce.

V rozhovoru pro Seznam Zprávy Balaš uvedl, že se potýká s problémy po covidu. Mandát poslance si zatím ponechá.

Resort školství přebral Balaš od poslance Petra Gazdíka (STAN) začátkem července. Gazdík na ministerstvu skončil kvůli kontaktům na obviněného podnikatele v kauze Dozimetr Michala Redla.

Vysokoškolští pedagogové předají v pátek vládě petici za vyšší mzdy a více peněz univerzitám

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám