Hlavní obsah

Hamáček: Polní nemocnici vybudujeme v Letňanech, Kongresák je nepraktický

Novinky, Dominika Jeřábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) oznámil, že bude v areálu soukromého výstaviště Letňany v Praze umístěno záložních 500 lůžek pro pacienty covidem-19. Odmítá zároveň kritiku veřejnosti na to, že nejsou lůžka umístěná do Kongresového centra, které patří státu.

Foto: ČTK

Jan Hamáček

Článek

„Rozvinovat polní nemocnici, která je postavena na kontejnerovém principu, v kongresovém centru, je mírně řečeno nepraktické,“ napsal Hamáček Novinkám. O finální lokalitě rozhodují podle něj hasiči.

Lůžka budou hrazena ze státního rozpočtu. Šéf vnitra však připustil, že neví, kolik přesně bude všechno stát.

Armáda má začít s budováním polní nemocnice v sobotu. Využity mají být podle Hamáčka přítomné haly, odkazoval přitom na inspiraci ze zahraničí.

Čeští vědci vyzývají k nekompromisnímu osobnímu lockdownu. Smrt hrozí tisícům lidí

Stalo se

Na výstavišti v Letňanech je nyní podle provozovatele tamních veletrhů k dispozici 20 tisíc metrů čtverečních vytápěných prostor. Samotné vybavení bude pocházet z armádní polní nemocnice, obsluhovat lůžka bude vojenský personál a vyčleněni k nim budou i zdravotníci z nemocnic, které mohou doplnit medici.

Nutnost zvyšování počet lůžek mimo nemocnice ve čtvrtek avizoval premiér Andrej Babiš (ANO) s tím, že má jít o náhradní kapacity. V ČR ve středu přibylo rekordních 9544 prokázaných případů nemoci covid-19, nejvíc za jediný den od začátku epidemie.

Hamáček ve středu po jednání krizového štábu hovořil o nutnosti zajistit mezi 14 a 15 tisícovkami lůžek.

Praha vytipovala další místa 

Ministerstvo se podle našich informací zároveň obrátilo s žádostí o pomoc také na Prahu.

„Vytipovali jsme hotelové a nehotelové lůžkové kapacity, ale neznáme ani jejich přesný účel. Jenom máme informace, že by to zřejmě mělo sloužit pro osoby, které budou buď covid pozitivní, nebo covid negativní, ale nemůžou být v domácím prostředí,“ sdělil Novinkám tiskový mluvčí Magistrátu Vít Hofman.

Podotkl však, že prozatím nemají žádné bližší informace o konkrétním termínu, ani financování. „Splnili jsme úkol a nevíme, zda to bude za poplatek“ uzavřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám