Hlavní obsah

Fiala: Všechno jsme zvládli, zvládneme i ceny potravin. Necháme působit trh

Po loňském nárůstu cen pohonných hmot a energií zvládne koaliční vláda Petra Fialy (ODS) i vysoké ceny potravin. Fiala to v pondělí řekl ve svém pořadu na Twitteru. Cestou k tomu má být podle něj volné působení trhu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Fiala

Článek

„Zvládli jsme ceny pohonných hmot, zvládli jsme ceny energií a stejně tak zvládneme i ceny potravin. Ano, zase slyším: zasáhněte do toho, začněte určovat ceny, zbavte potraviny DPH a tak dále a tak dále. Jediný výsledek by byl, že by jich zase byl nedostatek. Nijak bychom si nepomohli,“ řekl Fiala.

Podle něj je trh v Česku poznamenán velkými hráči, „někdy až v monopolním postavení ve všech třech segmentech, zemědělství, potravinářství a nakonec i v tom prodeji“.

„To, co se teď děje, a zase je to forma určitého tlaku a kontroly, kterou volí vláda, vede k tomu, že se to tržní prostředí vlastně oživuje, kdy ti jednotliví aktéři už spolu soupeří a vzájemně se obviňují z toho, kdo vlastně za ty ceny potravin může. A to si myslím, že je ten správný okamžik k tomu, aby se ceny potravin začaly snižovat,“ dodal Fiala.

Trápí vás vysoké ceny potravin? Jezděte do Polska, radí Fialův poradce Křeček

Domácí

„Necháme působit trh, protože jedině tak jsme schopni dosáhnout dobrého výsledku,“ doplnil.

Fialův poradce Štěpán Křeček v neděli v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima News lidem nespokojeným s vysokými cenami potravin poradil, aby jezdili nakupovat do Polska.

Není to podle něj ale řešením pro všechny Čechy. Většinou jen pro ty, kteří žijí blízko hranic. „Ale už se vyplatí i Pražanům jezdit na větší nákupy do Polska,“ upozornil.

Málo kvality, moc peněz, soudí Češi o nabídce supermarketů. Jen čtvrtina je spokojena

Finance

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám