Hlavní obsah

Trápí vás vysoké ceny potravin? Jezděte do Polska, radí Fialův poradce Křeček

Aktualizováno

Jezděte nakupovat do Polska, pokud vás trápí drahé ceny potravin, radí lidem poradce premiéra Petra Fialy (ODS) Štěpán Křeček. Podle něj se to vyplatí už i Pražanům. V nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS uznal, že to není ideální pro stát ani to není dlouhodobé řešení, ale prý se snaží pomoci lidem.

Foto: Michal Růžička/MAFRA, Profimedia.cz

Poradce premiéra Petra Fialy Štěpán Křeček

Článek

„Proslul jsem tím, že radím lidem, aby jezdili na nákupy do Polska, pokud se jim to vyplatí. Koukám se na to z pohledu lidí. Platí, že je to skutečně výhodnější,“ uvedl v Partii Křeček.

Není to ale řešením pro všechny Čechy. Většinou jen pro ty, kteří žijí blízko hranic. „Ale už se vyplatí i Pražanům jezdit na větší nákupy do Polska,“ upozornil.

Jeho slova zaskočila šéfa Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středulu. „Je nevídané, aby poradce premiéra radil, že občané mají jezdit nakupovat někam jinam. Není to akceptovatelné, musíme najít jiný způsob společenského konsenzu,“ rozčiloval se v pořadu.

Ceny obilí padají. Zemědělci se bojí, že kvůli dovozům z Ukrajiny úrodu neprodají

Domácí

Nelíbí se mu, že Češi jezdí nakupovat jak do Polska, tak i třeba do Německa nebo do Rakouska, kde jsou potraviny levnější než v Česku. Cestu vidí v uplatňování zákona o regulaci cen. „Je to otázka jen vytipování nejčastěji nakupovaných potravin pro obyvatele,“ řekl Středula.

Křeček: Stát může začít finančně kolabovat

Křeček uznal, že nejde o dlouhodobé ani ideální řešení z pohledu státu. „Protože je to špatně, že se nenakupuje tady a neodvádí se daně,“ kýval poradce premiéra Fialy a hlavní ekonom BH Securities.

„Rád bych řekl, ať snížíme nebo zrušíme DPH na potraviny, ale my jsme bohužel v této chvíli v situaci, kdy je státní rozpočet tak vybraný, že kdybychom podsekávali další příjmy státního rozpočtu, tak se dostaneme do situace, kdy stát začne finančně kolabovat,“ varoval.

„Sám jsem původem z Liberce, jezdívali jsme na nákupy do Německa, do Polska. Mrzí mě, že se to vrací. Byl bych rád, kdybychom mohli nakoupit v nejbližším obchodě. Chodí mi mnoho zpráv a cítím, jak jsou na tom někteří lidé špatně. Tohle je pomoc, že jednou týdně mohou jet lidé nakoupit jinam, což jim uleví v rodinných rozpočtech,“ dodal Křeček.

Ten zároveň uvedl, že řešením situace by mohlo být více kontrol u velkých zemědělců. „Musí se dbát na to, aby konkurenční prostředí skutečně fungovalo, aby se nemohla zneužívat tržní síla,“ zdůraznil. Křeček chce také do oboru nalákat další lidi, aby vznikaly nové obchody či se zvedl počet zemědělských výrobců, a zvýšila se tak konkurenceschopnost.

Ceny potravin v Česku dlouhodobě rostou. Podle Křečka lidé zažívají nejdražší Velikonoce v historii. V Polsku vláda zrušila DPH na některé základní potraviny. V Německu se zase vyzdvihuje kvalita potravin.

Zlevňování energií pokračuje. Centropol nabízí plyn skoro o čtvrtinu levněji, než je vládní strop

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám