Hlavní obsah

Fiala s Babišem se přeli, kdo může za inflaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Premiér Petr Fiala (ODS) si se svým předchůdcem a šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem navzájem v diskusním pořadu Partie na CNN Prima News vyčítali, kdo z nich může za současnou českou drahotu. Podle Fialy za to mohlo rozhazování Babišovy vlády během covidu. Podle Babiše za to zase může Fialova vláda, která se současnou situací nic nedělá.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Fiala a předseda hnutí ANO Andrej Babiš v pořadu Partie

Článek

Kdo může za inflaci a českou drahotu? Otázka, která v neděli zaměstnala v diskusním pořadu Fialu a Babiše. Fiala se odkazoval na ekonomy, kteří jako důvod udávají rozhazování po covidu, invazi na Ukrajině a to, „že některé články řetězce od producentů po prodejce využily situace a zvýšily marže“.

Odmítl naopak, že by jeho vláda za inflaci a s ní spojenou drahotu mohla. „Děláme protiinflační politiku jako první vláda. Pozitivní je, že meziměsíčně se inflace nezvyšuje. Ceny potravin začaly klesat, některé i o deset procent. Jsme na dobré cestě,“ míní.

A chybu odmítá i šéf ANO Babiš, který byl v čele vlády během covidu „Chyby za inflaci nepřipouštím. Inflaci jsme zarazili na 5,3 procenta v listopadu,“ řekl.

Inflace v eurozóně je nejníž za více než rok. Klesla na 6,1 procenta

Ekonomika

Podle něj za to může vláda premiéra Fialy. „Pan předseda mi nadával o Babišově drahotě. Teď tu máme Fialovu drahotu a chudobu. Vláda neudělala nic,“ tvrdí.

Jeho vláda v době covidu podle jeho slov měla „skutečně krizi“, Fiala se podle něj oproti tomu pouze na válku vymlouvá.

„Já, když jsem byl ministr financí, tak jsme snížili dluh na 30 procent a předali jsme zemi se šestým nejmenším dluhem. Není pravda, co si vymyslela vláda, že hrozí bankrot. Využili to na to, aby lidem vzali peníze,“ argumentoval Babiš.

„Pan ministr (financí) Zbyněk Stanjura dělá to, co nedělal pan Babiš a co hlavně nedělala paní (exministryně Alena) Schillerová, a to je to, že se snaží dát do pořádku veřejné finance, státní rozpočet, a je mu jasné, že nemůžeme žít na dluh,“ uvedl k rozpočtu v debatě později také Fiala.

Piráti mají přetlak na pozici lídra kandidátky do eurovoleb

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám