Hlavní obsah

Benda hájí Blažka: Vysvětlení bylo pravdivé, byla ale blbost tam sedět pět hodin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Myslím, že vysvětlení ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) bylo pravdivé a s poradcem bývalého prezidenta Miloše Zemana Martinem Nejedlým se setkal náhodou, hájil ho jeho stranický kolega a předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda. Zároveň ale v Partii televize CNN Prima NEWS uznal, že to „byla blbost“ a v restauraci spolu nemuseli muži trávit pět hodin.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pavel Blažek a Marek Benda na jednání Poslanecké sněmovny

Článek

„Myslím, že vysvětlení je pravdivé v tom, že tam asi zašel náhodou,“ hájil Blažka v pořadu Benda.

„To, že tam asi neměl trávit tolik času, řekl premiér celkem jasně. Byla to blbost, sedět tam takhle dlouho. Ale Pavla Blažka všichni známe, je to člověk, který rád zkoumá mechanismy moci a poslouchá, co si myslí i druhá strana,“ pokračoval předseda poslaneckého klubu ODS.

Benda ještě připomněl, že Blažek sehrál důležitou roli v době, kdy se sestavovala vláda Petra Fialy. Právě ministr spravedlnosti byl tehdy komunikátorem k bývalému prezidentovi Miloši Zemanovi.

„Dostal úkoly komunikace a možná v nich zbytečně pokračoval teď, ale opravdu si myslím, že setkání bylo náhodné,“ dodal ještě Benda s tím, že „chyba“ se podle něj „trochu zveličuje“.

Je to za hranicí, reagují v koalici na Blažkovu schůzku s Nejedlým

Domácí

„Náhodná schůzka kvůli bouřce“

Blažek s Nejedlým spolu měli podle Seznam Zpráv strávit ve středu v pražské restauraci pět hodin. Nejedlý tam měl mít rodinnou oslavu, podle Blažka šlo o náhodné setkání. Na sociální síti X k tomu napsal, že se bez předchozí domluvy nacházel ve stejné restauraci jako Nejedlý s rodinou a známými, které Blažek neznal. Restaurace je podle něj poblíž jeho pražského bydliště.

„Vzhledem k nevídané bouřce, v jejímž průběhu nebylo možné restauraci opustit, jsem si přisedl k jejich stolu,“ vysvětloval ve čtvrtek dopoledne. Redaktorům Seznam Zpráv nechtěl upřesnit, o čem s Nejedlým hovořil. „O všem možném. Pořád je co si vykládat,“ podotkl.

Nejedlý měl mít v restauraci rodinnou oslavu. Seznam Zprávám před restaurací řekl, že do své oblíbené restaurace pozval pár přátel.

Blažkovu účast na akci ale popisuje trochu jinak. „A pan Blažek šel domů a začaly padat kroupy. A najednou koukne do této hospody a tam sedí Nejedlý. A toho viděl před 40 lety na volejbale. A on říká, já mám od těch krup pomlácenou hlavu, přišel tam,“ vykládal reportérům poradce bývalého prezidenta Zemana.

Podle zjištění Deníku N měl být dalším účastníkem na akci například slovenský podnikatel Radoslav Baran. Mezi pozvanými pak byla i zákulisní postava plzeňské ODS Roman Jurečko a další vlivní podnikatelé. Ještě před oslavou se měl Nejedlý setkat s pražským lobbistou Tomášem Hrdličkou, který byl také pozván i na oslavu, ale nedorazil.

Schůzka se odehrála v době, kdy Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) a Bezpečnostní informační služba (BIS) pod dozorem Vrchního státního zastupitelství v Praze dál prověřují, jak Zemanovo okolí hospodařilo s rozpočtem prezidentské kanceláře, ale i možné úniky utajovaných informací směrem k Nejedlému. Ten měl dlouhodobé vazby na Rusko.

Setkání odsoudili všichni koaliční partneři, kteří jej chtějí řešit jak s Blažkem, tak i s premiérem Petrem Fialou (ODS). „Tento typ setkání není vhodný. I kdyby trakaře padaly, k člověku, jako je pan Nejedlý, bych si nepřisedl,“ kritizoval ho znovu v neděli v Partii například ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Náhodné bouřkové setkání Blažka s Nejedlým baví internet

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám