Hlavní obsah

Fiala jede na otevření LNG terminálu v Nizozemsku, který zajistí třetinu české spotřeby plynu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Petr Fiala (ODS) ve čtvrtek odpoledne vyrazí do nizozemského Eemshavenu, aby se zúčastnil slavnostního zahájení provozu na zkapalněný zemní plyn (LNG). ČR má v terminálu pronajatou část kapacity, což by mělo podle něj pokrýt až třetinu roční spotřeby země.

BEZ KOMENTÁŘE: Terminál LNG v nizozemském RotterdamuVideo: Reuters

 
Článek

Terminál LNG o celkové roční kapacitě osm miliard metrů krychlových plynu vzniká v přístavu Eemshaven v provincii Groningen na severu Nizozemska. Do terminálu se bude na speciálně upravených tankerech dovážet zkapalněný zemní plyn, který se tu následně ohřeje a takto převede do plynného skupenství. Tento plyn se následně z terminálu vpustí do přepravních plynovodů a těmi se přesune až na místo určení, tedy například do ČR.

Pronájem kapacity v terminálu na LNG v Nizozemsku získal stát ve spolupráci se společností ČEZ.

Fiala: Česko a Polsko obnovily spolupráci na plynovodu Stork II

Ekonomika

Fiala na místo dorazí odpoledne. V plánu jsou nejprve projevy čestných hostů, vedle českého předsedy vlády vystoupí německý ministr hospodářství Robert Habeck nebo nizozemský ministr pro klima a energetickou politiku Rob Jetten. Následovat bude plavba lodí De Rottum, která účastníky doveze k plovoucímu terminálu LNG.

Začátkem měsíce premiér Fiala uvedl, že kapacity nizozemského LNG terminálu spolu s tuzemskými zásobníky, které jsou aktuálně naplněny z 85 procent, by měly zajistit, aby se české domácnosti a firmy neocitly bez plynu v případě, že Rusko už neobnoví dodávky plynovodu Nord Stream 1.

Vláda svolává mimořádnou schůzi Sněmovny, chce zastropovat ceny energií

Domácí

Akce se dále zúčastní i ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). Ten jako ministr předsedající země EU svolal kvůli růstu cen energií na pátek i mimořádnou evropskou radu pro energetiku, kde chce řešit možnosti cenového zastropování. Dle posledních informací by se pak měli poslanci českými opatřeními proti vysokým cenám energií zabývat na mimořádné schůzi následující pátek 16. září.

Reklama

Výběr článků

Načítám