Hlavní obsah

Fiala: Česko a Polsko obnovily spolupráci na plynovodu Stork II

Aktualizováno

Česko a Polsko obnovily spolupráci na přípravě plynovodu Stork II, projekt má podporu obou zemí. Novinářům to v úterý večer na Ekonomickém fóru v polském lázeňském městě Karpacz řekl premiér Petr Fiala (ODS).

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Premiér Petr Fiala

Článek

Nový plynovod umožní větší diverzifikaci dodávek zemního plynu v Evropě. Zajištění energetické bezpečnosti do budoucna je podle premiéra Fialy pro Česko zásadní.

„Nesmíme udělat tu chybu jako naši předchůdci ve vládě, kteří se nestarali o energickou bezpečnost, dnes vidíme důsledky. Kdyby předchozí vláda pracovala na plynovodu Stork II, tak jsme dnes jinde. Slovensko nedávno otevřelo propojení právě s Polskem a my jsme na začátku,“ řekl Fiala.

Slováci nelenili a stavěli. Dnes otevírají plynovod, který pokryje jejich roční spotřebu

Ekonomika

Český premiér v úterý jednal se svým polským protějškem Mateuszem Morawieckim o pozici obou zemí k evropským plánům v energetice, o podpoře projektu plynovodu Stork II a jeho přínosu pro energetickou bezpečnost střední Evropy.

Jednání českého a polského premiéra předchází páteční mimořádné schůzce ministrů energetiky členských zemí Evropské unie.

„Shodli jsme se, že je potřeba najít evropské řešení a zasáhnout do cen energií tak, aby byly přijatelné pro občany a firmy. Jsem rád, že i v tomto máme jasnou shodu,“ řekl Fiala.

Podle Fialy je potřeba upravit způsob, jakým se nyní vytvářejí ceny elektrické energie.

„Obě naše země jsou pro evropské řešení a jsme rádi, že se k nám přidávají i další státy. Určitě musíme mluvit o nějaké formě zastropování cen, o nějaké formě úpravy toho, jak se dnes utvářejí ceny elektrické energie v evropském prostředí,“ sdělil český předseda vlády.

Fiala: Řešení vysokých cen energií bude připravené

Domácí

Fiala v červenci řekl, že Česká republika chystá přímé propojení plynovodem z Polska. Ještě na konci dubna kritizoval předchozí vládu Andreje Babiše (ANO) za to, že podle něj nezajistila projektu česko-polského plynovodu Stork II dostatečnou politickou podporu.

Babiš Fialovu kritiku odmítá a poukazuje na to, že zájem o výstavbu plynovodu Stork II ztratili Poláci.

Reklama

Výběr článků

Načítám