Hlavní obsah

Ekologičtí extrémisté si stěžují, že je při blokování magistrály tlačilo auto

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ekologičtí extrémisté z Poslední generace, prosazující plošnou třicítku v Praze, si ve čtvrtek na sociálních sítích postěžovali na „nepříjemný incident“. Při posledním blokování všech tří pruhů na magistrále do nich „jeden z řidičů najel a tlačil je několik metrů před sebou“. A přiložili video. Hlavnímu městu už se spolkem dochází trpělivost a chystá právní kroky.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Pochod za rychlost 30 km/h

Článek

„Během posledního pochodu došlo k velmi nepříjemnému incidentu. Jeden z řidičů najel do účastníků a tlačil je několik metrů před sebou,“ uvedli ekologičtí extrémisté na Twitteru.

Připojili k tomu také video se slovy, že na „útočníka“ podají trestní oznámení. „Takové jednání je nepřijatelné. Záměrně nás ohrozil a narušil naše shromáždění,“ míní.

A stížnost chtějí podat navíc i na Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS). „Celá situace byla důsledkem selhání policie, která vyhověla přání magistrátu a přestala nás na pochodech doprovázet,“ vysvětlují.

Aktivisté blokující silnici v Praze se chválili, že uhnuli sanitce. Prodírala se přitom kolonou, kterou sami zavinili

Domácí

Incident se stal během pochodu Poslední generace, při kterém extrémisté zabrali všechny tři jízdní pruhy, a nenechali tak ani jeden průjezdný. A podle svých slov v tomto jednání chtějí pokračovat: „Od pořádání pochodů nás to neodradí. Rozhodli jsme se, že bez doprovodu policie budeme chodit celou šířkou vozovky, abychom zabránili nebezpečnému předjíždění.“

V minulých dnech přitom například způsobili pochodem podobnou kolonu, kterou se musela prodírat houkající sanitka. Sami se přitom pochválili, že jí uhnuli, což by měla být samozřejmost.

Magistrátu dochází trpělivost

S extrémisty dochází přitom trpělivost také magistrátu. Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) uvedl pro Novinky, že magistrát udělá právní kroky, které už se připravují, diskutují a analyzují.

„Použijeme všechny prostředky, které nám umožní to regulovat tak, aby to nebylo nebezpečné. Budeme regulovat to, jaký rozsah té silnice mohou zabrat, i hledat všechna pravidla, abychom protestní pochody umístili tam, kde to až tak smrtelně nevadí, jako na rychlostní komunikaci,“ uvedl.

Ve čtvrtek přitom zastupitelé neschválili usnesení, které mělo pověřit pražskou radu, aby se zabývala možnostmi, jak prostřednictvím zákonodárné iniciativy zamezit blokování dopravy na frekventovaných silnicích při protestech či jiných shromážděních. Návrh podalo několik koaličních a opozičních zastupitelů.

Poslední generace prostřednictvím blokování dopravy požaduje, aby se v Praze plošně jezdilo rychlostí 30 km/h. Argumentují, že se zvýší bezpečnost, sníží emise a zlepší zdraví lidí.

Primátor, který s jejich požadavkem nesouhlasí, je před několika měsíci vyzval k jednání. To ale neskončilo úspěchem. Právě proto jsou nyní na řadě právní kroky.

Konec courání po magistrále? Praze dochází trpělivost s hrstkou ekologických extrémistů

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám