Hlavní obsah

Aktivisté blokující silnici v Praze se chválili, že uhnuli sanitce. Prodírala se přitom kolonou, kterou sami zavinili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Houkající sanitka se před časem musela v Praze potýkat s kolonou aut, která se vytvořila na silnici za nahlášeným pochodem skupiny aktivistů. Účastníci akce požadující zavedení rychlosti 30 km/h před ní uhnuli, za což se pak sami veřejně pochválili, a pochlubili se videozáznamem. Schytali to ale od svých odpůrců, protože kolona vznikla právě kvůli jejich pochodu. Navíc uvolnit cestu sanitce je samozřejmost.

Foto: Twitter/LastGenCZ

Aktivisté pouští sanitku, kterou zablokovali svým pochodem

Článek

Jednalo se o pochod z úterý minulého týdne, který vedl z Vítězného náměstí přes Morávkův park do ulice Milady Horákové ke kraji Letenských sadů. V ulici Svatovítská, zhruba ve třetině cesty, došlo na situaci se sanitkou.

Videozáznam zveřejněný na sociálních sítích zachytil houkající auto a aktivisty, kteří jdou stranou z vozovky, na niž se po plynulém průjezdu vozidla vrátí zpět.

„Sanitky pouštíme. Blokují je ti řidiči, kteří denně vyjíždějí zbytečně a vytvářejí kolony,“ napsali na Facebooku aktivisté, kteří si od snížení rychlostního limitu slibují mimo jiné méně úmrtí a zranění při nehodách či více cyklistů a koloběžek v ulicích.

„Třicítkáři“ pochvalou sebe samých podle všeho naráželi na kritiku, které se jim dostává od jejich odpůrců kvůli tomu, že hlavní součástí jejich protestů je blokování dopravy, kdy právě podobné situace hrozí a rovněž k nim u podobných akcích i došlo.

Jednalo se o sanitní vůz Záchranné služby Asociace samaritánů. Její mluvčí Petra Homolová Novinkám sdělila, že vozidlo se zapnutým majákem převáželo pacienta v urgentním stavu.

Uhnout sanitce je povinnost a samozřejmost

Tentokrát se situace obešla naštěstí bez komplikací, přinejmenším rozpaky ale vzbudila samochvála aktivistů. Kromě toho, že uvolnit místo sanitce je samozřejmostí a vytvořit tzv. záchranářskou uličku řidičům nařizují paragrafy, hrál u zmíněné akce roli fakt, že samotná kolona byla jejím důsledkem. Aktivisté zabrali část silnice, načež se za nimi začala vozidla štosovat.

„Když se lidé chovají zodpovědně a udělají sanitce místo, je to samozřejmě v pořádku. Na druhou stranu obecně každá kolona navíc je problém,“ uvedla Homolová.

Policie na rozdíl od předchozích protestů tentokrát pochod nedoprovázela, situaci ale podle mluvčího Jana Rybanského monitorovala. Důvodem byla předchozí dohoda s aktivisty, že půjdou jen po jednom okraji silnice. Navíc policisté byli v těch dnech výrazně vytíženi přípravou bezpečnostních opatření kvůli mezinárodnímu fotbalovému utkání plánovanému na středu.

Takhle ne, na chodník. Policie našla recept, jak „třicítkářům“ zatrhnout blokování dopravy v Praze

Krimi

Zdržení v kolonách a při podobných komplikacích může mít pro pacienty převážené v sanitních vozech fatální následky, protože při urgentních převozech jde ruku v ruce se záchranou zdraví a života lidí hlavně o čas.

Satirické uskupení označující se 120proprahu s podtitulem Nesmyslem proti nesmyslu, jehož název paroduje právě třicítkáře, vůči kterým je namířeno, reagovalo rovněž videem ze zmíněné akce, záběry ale končí průjezdem sanitky a nebylo na nich vidět, jak aktivisté ustupují, což zachycuje videozáznam zveřejněný třicítkáři.

Lidé hájící v komentářích aktivisty často zmiňovali fakt, že vznikla tzv. záchranářská ulička, účastníci pochodu včas ustoupili a sanitka projela hladce. Z druhé strany zaznívaly nejčastěji námitky, že navzdory tomu je fakt, že nebýt demonstrace, nevznikla by samotná kolona.

Nebezpečné incidenty se sanitkou nejsou v Praze výjimkou. Například loni v dubnu si jiná parta aktivistů lehala na pražskou magistrálu před Národním muzeem, kudy právě potřebovala projet sanitka s pacientem.

Houkající sanitce s pacientem leželi v cestě na magistrále v Praze aktivisté

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám