Hlavní obsah

Dvě třetiny Čechů se vakcínou proti covidu-19 očkovat nechtějí

Novinky, luh

Skepse vůči očkovací vakcíně proti koronaviru mezi Čechy stále narůstá. Očkovat by se nyní nechala jen třetina Čechů, rozhodující je pro Čechy země původu potencionální vakcíny. Vyplývá to z říjnového průzkumu, který v pátek zveřejnila agentura STEM/MARK.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Testování vakcíny proti koronaviru

Článek

Negativní stanovisko vůči případnému očkování proti covid-19 se oproti měsíci září ještě prohloubilo. Zatímco v září by se očkovat nechalo 26 % a 16 % by očkování zvažovalo, v říjnu už se pro očkování vyslovilo pouze 18 %.

Téměř polovina dotázaných uvedla, že osobně zná někoho, kdo se koronavirem nakazil. „V rámci této skupiny respondentů sice byly pozorovány mírně kladnější postoje k vakcíně, ale ochotných nechat se očkovat bylo stále méně než těch, kteří to odmítají,“ uvedl analytik agentury STEM/MARK Radek Pileček.

Záleží na zemi původu

Stěžejní je pak pro 23 % respondentů země původu, ze které by případná vakcína pocházela, 32 % se vyslovilo pro spíše ano. Země původu více zajímá vysokoškolsky vzdělané.

Nejvíce by Češi důvěřovali české (40 %) a německé (36 %) vakcíně, nejméně pak ruské (4 %) a čínské (2 %). „Názory na vakcínu z USA se velmi rozcházejí – pozitivnější panují u mladých ve věku 18–29 let a také u obyvatel Prahy,“ dodal Pileček s tím, že výsledky průzkumu zřejmě neodrážejí jen postoje k vakcíně proti covidu-19 jako takové, ale reflektují i celkovou prozápadní orientaci české společnosti.

Oslovení respondenti byli ve věku 18-64 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám