Hlavní obsah

Dusno na výboru pro obranu: Foltýn skončil, protože naštval Černochovou a neposlechl rozkaz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bývalý šéf Vojenské policie Otakar Foltýn rezignoval, protože rozhněval ministryni obrany Janu Černochovou (ODS). Porušil totiž dlouholetý rozkaz ministra obrany a nepostavil stíhaného šéfa inspekce Vojenské policie Tomáše Voráče mimo službu. Voráč je obviněn Generální inspekcí bezpečnostních sborů kvůli podezřelému nákupu techniky proti odposlechům ze zvláštních fondů Vojenské policie. Foltýn bude působit na Pražském hradě.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Otakar Foltýn na archivním snímku

Článek

Výbušnou situací ve Vojenské policii a také změnou v jejím vedení - od 1. března povede Vojenskou policii dosavadní Foltýnův zástupce Jiří Roček - se v úterý ráno zabýval sněmovní výbor pro obranu a postupně se změnil v kolbiště mezi opozičními poslanci ANO a ministryní Černochovou.

Foltýn se hájil tím, že případ nákupu techniky proti odposlechům považoval za banalitu, a proto o obvinění šéfa inspekce ministryni neinformoval. „Ministryně mi ale velmi explicitně sdělila, že to považuje za nesplnění rozkazu. A jediné, co jsem jako voják mohl udělat, bylo rezignovat,“ řekl Foltýn.

Voráč Foltýna o obvinění informoval loni v prosinci. A Černochová se o tom dozvěděla teprve před několika týdny od novináře. „Mě lidsky mrzí, že jsem se to od plukovníka Foltýna nedozvěděla už v prosinci,“ řekla Černochová. Potvrdila, že Foltýnovi jeho postup vytkla.

Černochová jmenovala bez výběrového řízení nového šéfa Vojenského technického ústavu

Domácí

„Paranoidní policisté“

„Nechtěla jsem, aby na inspekci seděl obviněný člověk, protože to hází špatné světlo na celý sbor a ti lidé si to nezaslouží,“ řekla Černochová. Dodala, že jí přijde šílené, že vojenští policisté „propadli paranoii“, že je někdo odposlouchává a kvůli tomu si pořídili techniku proti odposlechům.

Foltýn, který podle serveru Seznam Zprávy nastoupí do Vojenské kanceláře zvoleného prezidenta Petra Pavla, poznamenal, že sice rezignoval, ale s ministryní se rozchází v tom, jestli ve skutečnosti nesplnil rozkaz, který v minulosti vydal ministr Martin Stropnický (ANO). Rozkaz říká, že by měl být postaven mimo službu každý voják, který je obviněn z trestného činu. Podle Foltýna šlo ale pouze o přečin porušení povinnosti při správě svěřeného majetku. „Formálně je možné, aby si takové zařízení kriminální služba pořídila pro případ, že má obavy, že ji odposlouchávají pachatelé trestné činnosti. Domnívám se ale, že to nebyl hlavní důvod a pořízení bylo špatně, ale považoval jsem to za marginální případ, kterému jsem nevěnoval pozornost,“ dodal Foltýn.

Novým šéfem Vojenské policie by měl být Jiří Roček

Domácí

Poslance dostala do varu hlavně spekulace Ekonomického deníku, že pod vedením Foltýna vznikala v kriminální službě Vojenské policie „pofidérní spiklenecká buňka“, která se měla připravovat na shromažďování informací a odposlechy.

Podle poslanců ANO se jedná o skandální obvinění. Výbor se proto rozhodl mimořádně udělit slovo i autorovi článku Janu Hrbáčkovi, který řekl, že má informace zevnitř VP, že bývalá důstojnice Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Vendula Kwasniaková vedla utajovanou přípravu vojenských kriminalistů ke zpravodajské činnosti a masivnímu odposlouchávání. Foltýn to odmítl jako nesmysl. „Budu rád, když to bude v budoucnosti vyšetřeno, protože je to absurdní,“ řekl Foltýn. Připustil ale, že Kwasniaková byla jako zkušená kriminalistka pověřena školením vojenských kriminalistů, protože nebyl spokojen s tím, jak pracují a že objasňují málo případů.

Metnar navrhl vyšetřovací komisi

Nový šéf vojenské policie Roček se svého předchůdce zastal, byť přiznal, že situace hlavně v kriminální službě je napjatá. „Napětí ale vzniklo na základě novinových článků, že tam vzniká nějaká pofidérní buňka,“ řekl Roček.

S vysvětlením Foltýna a Černochové ale nebyli spokojení poslanci ANO. Předseda výboru Lubomír Metnar (ANO) dokonce navrhl vznik vyšetřovací komise. „Vnímám to velmi rozpolceně, protože pan Foltýn jinak vystupuje jako právník přesvědčivě, ale některé jeho odpovědi mě nepřesvědčily, a proto jsem navrhl zřízení vyšetřovací komise, aby to hlouběji prozkoumala,“ řekl Metnar. K situaci ve Vojenské policii, ve které slouží přes 1200 vojáků a civilních zaměstnanců, se výbor podle Metnara sejde ještě několikrát.

Černochová prozradila, jaké zbraně poslalo ministerstvo Ukrajině

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám