Hlavní obsah

Černochová prozradila, jaké zbraně poslalo ministerstvo Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo obrany loni poskytlo Ukrajině 38 tanků, 55 bojových vozidel pěchoty, 13 houfnic a 12 raketometů. Výčet poskytnuté pomoci ve čtvrtek představila ministryně obrany Jana Černochová (ODS), která s náčelníkem generálního štábu Karlem Řehkou rekapitulovala rok od napadení Ukrajiny Ruskem.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ministryně obrany Jana Černochová a náčelník generálního štábu Karel Řehka

Článek

O české pomoci Ukrajině v ceně zhruba 40 miliard korun hovořil již ve středu premiér Petr Fiala (ODS). Černochová ve čtvrtek upřesnila, jak velkou část poskytlo ministerstvo obrany.

Vedle výše uvedeného se jednalo například o čtyři kusy letecké techniky, 47 automobilů, 128 minometů, 30 tisíc krátkých palných zbraní, přes 11 tisíc dlouhých palných zbraní, víc než 4,2 milionu nábojů a tisíce kusů munice do děl, raketometů i minometů.

Řehka zdůraznil, že pomoc směřující na Ukrajinu byla vybírána tak, aby nijak neoslabila bojeschopnost české armády.

89 tanků, obrněnce, houfnice. Fiala zveřejnil rozsah české vojenské pomoci Ukrajině

Domácí

Ministryně připomněla i roli veřejnosti. „Najděte mi jiný stát, kde by se občané byli schopni složit na tank,“ připomněla jeden z projektů iniciativy Dárek pro Putina.

Češi podle ní ukázali, že se vymykají některým klišé. „Překvapili jsme úplně všechny včetně sami sebe,“ dodala ministryně.

Tank Tomáš už bojuje na Ukrajině

Domácí

Generál Řehka akcentoval výcvik ukrajinských vojáků, který na našem území probíhá. Jde podle něj o jedinečnou šanci získat zkušenosti z takto rozsáhlého konfliktu navíc o protivníkovi, jemuž by potenciálně mohly čelit státy NATO.

Zkušenosti Ukrajinců z bojů s Rusy podle něj musí armáda zahrnout do svých doktrín i do svého výcviku.

Řehka tento týden na velitelském shromáždění varoval před podceňováním rizik, která by teoretický konflikt s Ruskem představoval.

Válka v Evropě není nemyslitelná, varoval Řehka

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám