Hlavní obsah

Dost bylo bezpráví. Na podporu Navalného se demonstrovalo i v Praze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Několik stovek lidí se v sobotu odpoledne sešlo v Praze na náměstí Jana Palacha, aby protestovaly proti zadržení opozičního předáka Alexeje Navalného v Moskvě a proti putinovskému režimu. Demonstranti zaplnili prostor před Rudolfinem i schodiště budovy. Akci svolal spolek Kulturus. Už dopoledne se konal protest u ruského velvyslanectví, na který přišly asi dvě stovky lidí.

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstrace za Navalného u RudolfinaVideo: Aktu.cz

 
Článek

Navalného, který je pokládán za nejvážnějšího odpůrce prezidenta Vladimira Putina na domácí scéně, zadržela policie minulou neděli na moskevském letišti po příletu z Německa. Tam se zotavoval ze srpnové otravy, kterou připisuje Putinovi a tajné službě FSB. Kreml to popírá.

Foto: Aktu.cz

Demonstrace na podporu Navalného

„My, emigranti z Ruska, Běloruska, Ukrajiny, Kazachstánu, občané České republiky a Pražané považujeme v této situaci za nutné veřejně vyjádřit Navalnému podporu,” uvedl výtvarník Anton Litvin. Podle něj je třeba postavit se proti politickým represím a podpořit demokracii, svobodu projevu a evropské hodnoty.

V Rusku se demonstruje na podporu Navalného, policie zatkla už přes 1000 lidí

Evropa

Demonstrace se odehrála v ruštině s českým překladem. Promluvili na ní aktivisté a vystoupili písničkáři. Připomínali, že se podobné akce konají také v Rusku i v dalších městech Evropy.

„Nesmíme zapomínat ani na ostatní politické vězně. Pište jim dopisy, ať vidí naši podporu,” uvedla Olga Storoževová z Akademického centra Borise Němcova. Připomněla Havlovo motto „Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí”. Pokud se podle aktivistky ozve hodně lidí a budou se podporovat, podaří se změny prosadit. Storoževová míní, že si řada lidí v Rusku začíná uvědomovat, že ne vše v zemi se vyvíjí dobře.

Foto: Aktu.cz

Demonstrace na podporu Navalného v Praze

Foto: Aktu.cz

Demonstrace před pražským Rudolfinem proti zadržení Navalného

Podle organizátorů politických vězňů v Rusku či v Bělorusku přibývá. Vyzvali účastníky, aby jim posílali dopisy a ukázali jim svou podporu.

Demonstrující měli s sebou transparenty na podporu Navalného a propuštění politických vězňů či proti putinovskému režimu. Někteří přinesli ruské vlajky. V davu byly vidět i vlajky běloruské. Před 16:00 se začali rozcházet.

Poklidný protest i dopoledne

Už dopoledne se konal protest u ruského velvyslanectví, na který podle odhadu zpravodajky ČTK dorazily zhruba dvě stovky lidí. Přišli hlavně mladí.

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstrace na podporu Navalného v PrazeVideo: Aktu.cz

Protestující si přinesli transparenty v ruštině a angličtině. Stálo na nich třeba „Svobodu Navalnému”, „Chceme demokracii, ne diktaturu” či „Dost bylo bezpráví”. Zněla ruská populární hudba. Hloučky zpívaly. Někteří měli ruskou vlajku.

Foto: Aktu.cz

Demonstrace na podporu Alexeje Navalného v Praze u ruského velvyslanectví na náměstí Borise Němcova

Kolem areálu ruského velvyslanectví byly kovové zábrany. Na pořádek dohlížela policie. Protest byl poklidný.

Navalného po přistání v Moskvě hned zadrželi

Evropa

V samotném Rusku se nicméně na demonstracích na podporu Navalného mohutně zatýká.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Lidé na shromáždění 23. ledna před ruskou ambasádou v Praze vyjádřili nesouhlas se zadržením ruského opozičního politika Alexeje Navalného v Moskvě.

Podle statistik ministerstva vnitra žije v Česku s povolením asi 41 900 Rusů a Rusek. Více než polovina z nich může v zemi zůstat natrvalo.

Podle výročních zpráv o situaci národnostních menšin v Česku se za poslední roky vztahy v ruské komunitě v Česku zhoršily a „zpolitizovaly”, a to hlavně kvůli názorům na dění na Ukrajině, brexit či zahraniční politiku, ale i kvůli propagandě. Odrazilo se to také na udělování českého občanství. Úřady ho z bezpečnostních důvodů nepřiznaly Rusům, kteří v Česku žijí i desítky let. Zprávy vycházely z vyjádření zástupců ruské menšiny v ČR.

Reklama

Související články

Vracím se do Ruska, oznámil Navalnyj

Návrat do Ruska oznámil ve středu Alexej Navalnyj, opoziční politik, který se od loňského srpna v Německu zotavoval po pokusu o otravu jedem ze skupiny...

Výběr článků

Načítám