Hlavní obsah

Vracím se do Ruska, oznámil Navalnyj

Právo, ama

Návrat do Ruska oznámil ve středu Alexej Navalnyj, opoziční politik, který se od loňského srpna v Německu zotavoval po pokusu o otravu jedem ze skupiny novičok. Na sociálních sítích sdělil, že si na 17. ledna koupil letenku ruské letecké společnosti Pobeda.

Foto: Reuters

Alexej Navalnyj

Článek

„V neděli se vrátím domů linkou Pobedy,“ sdělil a přidal smajlík. „Pochopil jsem, že přišla chvíle, na kterou jsem tolik čekal. Asi jsem se téměř uzdravil a mohu se konečně vrátit domů,“ napsal na Telegramu. Ve videu na Instagramu pak osobně vyzval: „Vítejte mě!“

Navalnyj čelí v Rusku novému vyšetřování

Zahraniční

Zdůraznil, že si nikdy nekladl otázku „vracet se, nebo ne“. „Jednoduše proto, že jsem neodjížděl. V Německu jsem se ocitl v reanimačním boxu z jediného důvodu: chtěli mě zavraždit,“ podotkl a dodal, že se mu po Rusku a Moskvě stýská.

Foto: Reuters

Převoz Alexeje Navalného na berlínskou kliniku.

Navalného do Německa převezl speciál poté, co se zhroutil na palubě ruského letounu při návratu do Moskvy ze služební cesty do sibiřského Tomsku. Po nouzovém přistání v Omsku ho hospitalizovali a ruský prezident Vladimir Putin pak vyhověl žádosti politikovy manželky a povolil převoz kritika Kremlu na berlínskou kliniku Charité.

Navalného spolupracovnici zadrželi poté, co se vydala za chemikem, který mluvil o otravě

Evropa

Německé úřady později oznámily, že Navalného otrávila nervově paralytická látka ze skupiny novičok. Potvrdily to i laboratoře dalších zemí i Organizace pro zákaz chemických zbraní. Ruské úřady však tato tvrzení zpochybňují a trvají na tom, že žádný jed v těle pacienta v době jeho pobytu v Rusku nezjistily.

Doma po něm pase justice

Navalnyj je přitom v Rusku od loňska stíhán pro podezření z urážky veterána druhé světové války. Koncem loňského roku proti němu bylo zahájeno také nové trestní řízení kvůli podezření ze zpronevěry prostředků Fondu proti korupci a hrozí mu až deset let vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám