Hlavní obsah

Dlužníkům na daních a sociálním pojištění by se mohlo odpustit penále

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Statisíce dlužníků, jak fyzické osoby, tak firmy, by se mohly letos mimořádně zbavit penále u dluhů na daních a sociálních odvodech. Umožnit to má dvojice vládních novel, které v prvním čtení ve středu podpořila Poslanecká sněmovna.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Článek

„Je to výrazný krok v novodobé historii České republiky, kdy se tyto závazky kumulovaly. Zcela výjimečně je možné splatit jednorázově ty základní dlužné částky a mít odpuštěno penále,“ prohlásil ministr Jurečka s tím, že návrh navazuje na milostivé léto 1 a milostivé léto 2.

Podle Jurečky jde o „vstřícnou ruku ze strany státu“ a mimořádná úleva by se mohla týkat až 715 tisíc lidí a 265 tisíc firem. Odpuštěné penále a další související náklady by celkově činily přibližně 18 miliard.

Zjednodušeně jde o to, že dlužník zaplatí samotný dluh na sociálních odvodech a stát mu odpustí penále a exekuční náklady. Dlužník by se přihlásil elektronicky přes portál úřadu v aplikaci od července do listopadu.

Chci důchodovou reformu v mašličkách, vyzval Juchelka. Po Velikonocích mu ji přinesu i s vejci, vzkázal Jurečka

Domácí

Dostal by odpověď, jak vysoký dluh má splatit. Pokud ho už uhradil, správa sociálního zabezpečení by příslušenství k dluhu měla sama prominout.

Týkat se to má dluhů vzniklých před 30. zářím loňského roku. Dluhy na sociálním pojištění, které dosahují částky do 50 tisíc korun, bude možné rozložit do dvanácti splátek.

Vyšší dluhy pak do šedesáti splátek, tedy na pět let. První splátku by však dlužník měl poslat ještě letos. V případě, že by některou ze splátek vynechal, penále by mu odpuštěno nebylo.

Předlohu během projednávání v úvodním kole podpořili také opoziční poslanci. „Dluhy se platit mají, ale příslušenství dluhu nesmí občana existenčně zlikvidovat,“ uvedl například za klub SPD poslanec Radek Rozvoral.

Poslanec ANO Patrik Nacher je taktéž pro, navrhl však možnost rozšířit předlohu i na dluhy na zdravotním pojištění.

Pro zvedlo ruku 145 ze 170 přítomných poslanců. Proti nehlasoval nikdo. Předloha nyní zamíří k posouzení do sněmovního sociálního výboru.

Dluhy nejsou pro sraby. ČT pranýřuje byznys s chudobou

Kultura

Odpuštění i u daňových nedoplatků

Vedle toho Sněmovna podpořila podobnou předlohu týkající se odpuštění úroků za daňové nedoplatky.

Na odpuštění penále a úroků budou mít nárok fyzické osoby, které zaplatí v období od července do listopadu jistinu a dluh jim vznikl do konce loňského září. Současně musí formálně požádat o odpuštění.

Předloha počítá s tím, že by byly odpuštěny také justiční poplatky i místní poplatky, jako jsou ty za odpad, hroby či psy.

Návrh zákona také umožní odpuštění bagatelních daňových nedoplatků vzniklých do konce loňského září. Opatření se bude týkat fyzických i právnických osob, které dluží na dani, úrocích a penále méně než 200 korun.

Výjimkou bude daň z nemovitých věcí, u níž bude hraniční výše dluhu 30 korun. Dluh zanikne podle předlohy k červenci, aniž o to dlužníci budou muset přímo žádat. Stát tím sleduje i snížení nákladů na administrativu těchto malých dluhů.

U dlužných částek vyšších než pět tisíc korun bude možné rozložení úhrady do čtyř splátek. První budou muset lidé zaplatit do konce letošního listopadu a následující tři v příštím roce.

Ministerstvo financí odhadlo, že maximální rozsah odpuštěných úroků a penále u dluhů v působnosti finanční správy představuje 7,7 miliardy korun, u dluhů v působnosti celní správy 1,4 miliardy korun.

Část z těchto dluhů je ale už nyní vedena jako nedobytná. O odpuštění příslušenství dluhů by mohly podle struktury nedoplatků evidovaných u finanční správy požádat vyšší desítky tisíc fyzických osob.

Ministerstvo ale předpokládá, že pouze část těchto dlužníků možnost jednorázového odpuštění úroků a penále na daních skutečně využije.

Každý čtvrtý Čech si půjčí za zády partnera

Finance

Reklama

Výběr článků

Načítám